Denník N

Parížania sa vrátili do kaviarní. Sme mestom svetla, nie krvi, hovoria

V centre Bruselu sa pohybujú vojaci. Foto - TASR/AP
V centre Bruselu sa pohybujú vojaci. Foto – TASR/AP

Kým Brusel je v najvyššej pohotovosti a vojaci tam hľadajú podozrivých teroristov, Parížania sa po útokoch snažia žiť ako predtým. Na oslavu je však ešte priskoro, odkazujú.

Najvyšší stupeň pohotovosti, vojaci v uliciach a tiché prázdne mesto. Tak vyzeral Brusel cez víkend po tom, čo tam v sobotu vyhlásili najvyšší stupeň hrozby teroristických útokov.

Nebezpečenstvo potvrdil cez víkend premiér Charles Michel po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. „Niekoľko osôb so zbraňami a výbušninami by mohlo začať útok… možno na niekoľkých miestach.“

Kým ľudia v Bruseli zostávajú doma a na ulicu vyjde len málokto, úplne inak vyzerá život v Paríži.

Už za čias Hemingwaya

„Ak má človek to šťastie, že v mladosti mohol žiť v Paríži, potom nech odíde kamkoľvek, Paríž je až do konca života s ním, pretože Paríž je pohyblivý sviatok,“ napísal vo svojej knihe Pohyblivý sviatok Ernest Hemingway.

Po prvej svetovej vojne strávil v Paríži niekoľko rokov so svojou prvou ženou Hadley Richardsonovou. Hoci nežili veľmi prepychovo, mesto na Seine na neho tak zapôsobilo, že o ňom napísal knihu. Písal o jeho atmosfére, o jeho kaviarňach, aj ľuďoch, ktorých stretával na ulici.

Týždeň po parížskych útokoch 13. novembra sa táto kniha stala symbolom odporu proti terorizmu.

„Je veľmi dôležité nosiť kvety našim mŕtvym. Je veľmi dôležité veľa čítať Hemingwayovu knihu Pohyblivý sviatok, pretože my sme veľmi stará civilizácia, my budeme niesť zástavu našich hodnôt vysoko a ukážeme bratstvo piatim miliónom moslimov, ktorí vyznávajú svoju vieru slobodne a láskavo, a budeme bojovať proti desaťtisícom barbarov, ktorí, ako hovoria, zabíjajú v mene Alaha,“ povedala pre televíziu BMFTV právnička Danielle.

Prehovorila aj kapela z Bataclanu

Ľudia týždeň po útokoch nezostávajú doma. Prechádzajú sa, sedávajú v kaviarňach, aj na terasách, bez toho, aby sa báli, že deň sa skončí ako piatok trinásteho.

Od zábavy má však mesto s Eiffelovou vežou a Louvrom ďaleko. „Je ešte príliš skoro na smiech, príliš skoro na tanec. Sme na začiatku, chceme povstať. Ale oslava, ako správa pre barbarov, to nie, nemáme na to ešte srdcia,“ hovorili Parížania v obvodoch, kde pred týždňom prívrženci Islamského štátu zabili 130 ľudí.

Bataclan, miesto najhorších útokov, kde zomrelo 89 ľudí, je stále zatvorený. Okolo neho stoja policajné autá a železné závory bránia v bližšom výhľade.

O útokoch prvýkrát prehovorila aj americká skupina Eagles of Death Metal, ktorá v tejto divadelnej sále koncertovala práve vo chvíli, keď tam vtrhli traja teroristi a začali strieľať do ľudí.

„Niekoľko ľudí sa schovalo v našej šatni. Strelci sa tam dostali a zabili každého z nich okrem jedného chalana, ktorý sa schoval pod moju koženú bundu,“ hovorí vo videu magazínu Vice spevák skupiny Jesse Hughes.

Medzi obeťami streľby boli aj ľudia, ktorí pracovali pre kapelu, napríklad Nick Alexander, ktorý predával albumy.

„Množstvo ľudí tam prišlo s priateľmi a zomreli preto, že sa postavili medzi nich a útočníkov,“ uviedol Hughes v ukážke rozhovoru. Celé video hudobný magazín odvysiela v priebehu týždňa.

Opäť v uliciach

V parížskych uliciach sa aj naďalej stretávajú mladí ľudia, aby vyjadrili svoje opovrhovanie teroristami, ale aj solidaritu s rodinami obetí. Ich elán vidno na všetkých fotkách, hoci stále je za tým spomienka na hrôzy z minulého týždňa.

„Sme civilizácia spolupodieľania sa, oslavy a slobody,“ kričia ľudia neďaleko Bataclanu. Pridávajú sa aj cudzinci. „Toto je mesto svetla. Nie mesto krvi,“ cituje denník Le Monde Kamerunčana, ktorý postáva na Voltairovom bulvári. „Hore! Paríž zostane hore!“ kričí zas muž so španielskym prízvukom.

Neskôr všetci obkolesia trochu rozladený klavír a spievajú Lenonovu pieseň Imagine, ale tiež francúzsku hymnu. Je to taký malý sviatok, nie však oslava.

„Tento večer, verní sami sebe, Parížania sú na terasách a nevzdajú sa,“ napísal na svojom Twitteri aj francúzsky premiér Manuel Valls.

Ľudia sa stretávajú v skupinách, ale aj masovo na Námestí republiky, a tiež na miestach útokov, kam nosia sviečky, kvety a najnovšie aj Hemingwayovu knihu Paríž je pohyblivý sviatok.

Vracajú sa aj do kín a divadiel, ktoré sa opäť otvorili. Hrá sa aj napriek menšiemu záujmu, a väčšina predstavení sa začína minútou ticha.

Turisti do mesta stále prichádzajú a navštevujú aj katedrálu Notre Dame, kde hliadkujú desiatky vojakov.

O väčšiu bezpečnosť sa nestarajú len tisíce vojakov a policajtov. Ľudia sa o seba viac zaujímajú a často si tiež volajú. „Som oveľa viac na telefóne,“ cituje Quartz 17-ročnú študentku Amandine. „Dostávam oveľa viac správ od svojej mamy, ktorá sa uisťuje, či je všetko v poriadku.“

Zvýšené využívanie mobilných služieb už potvrdila aj telekomunikačná spoločnosť Bouygues Telecom, ktorá v noci v čase útokov zaregistrovala o 25 miliónov viac správ a o 3,4 milióna viac hovorov ako v rovnaký čas predchádzajúci týždeň.

Parížania smútia, ale ďalších útokov sa neboja. Foto – TASR/AP

Ohrozený Brusel

Plný vojakov je aj Brusel, kde od víkendu platí najvyšší stupeň protiteroristických opatrení.

Bezpečnostné zložky prehľadávajú belgickú metropolu, kde hľadajú Salaha Abdeslama, ktorý sa zapojil do parížskych útokov a mal sa vrátiť do bruselskej štvrte Molenbeek, kde dovtedy žil. Podľa polície je nebezpečný a ozbrojený.

Jeden z jeho priateľov pre americkú televíziu ABC News uviedol, že Abdeslam sa pokúsil dostať do Sýrie. „Abdeslam mi volal vo štvrtok a povedal mi, že sa ukrýva v Bruseli a že sa zúfalo snaží pripojiť k Islamskému štátu v Sýrii,“ uviedol pre televíziu pod podmienkou anonymity.

Podľa belgického ministra vnútra Jana Jambona však útoky nehrozia len od neho. „Hrozba je širšia ako len jeden podozrivý z terorizmu,“ povedal pre flámsku televíziu VRT. Nespresnil však, či sa aj ostatní podozriví zapojili do parížskych útokov.

Cez víkend pre teroristické hrozby v Bruseli nejazdilo metro, premávali len niektoré autobusy a nadzemné električky.

Úrady tiež vyzvali obyvateľov, aby sa vyhýbali miestam s väčšou koncentráciou ľudí.

Brusel bol cez víkend vyľudnený aj reštaurácie a bary zatvorili skôr ako zvyčajne. Neotvorili obchody ani galérie, zrušili tiež väčšinu kultúrnych udalostí vrátane vianočných trhov.

„Nechceme ekonomicky paralyzovať Brusel, ani krajinu,“ povedal v televízii VRT belgický minister spravodlivosti Koen Geens. „Nechceme to doviesť k panike alebo strachu, len potrebujeme čas, aby sme všetko preorganizovali.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Paríži

Svet

Teraz najčítanejšie