Denník N

Prečo sú ceny plynu v Európe také vysoké? Lebo sa tvoria od buka do buka

Ilustračné foto - TASR/DPA
Ilustračné foto – TASR/DPA

Parazitovaním na panike na trhu, ktorú spôsobilo reálne zníženie ruských dodávok, ale aj obavy prezentované v médiách, špekulanti bohato profitovali na náraste cien a vyhnali ich do nebývalých výšok.

Autor je odborník na trh s ropou a so zemným plynom, novinár, orientalista, partner v konzultačnej spoločnosti RusEnergy

Ministri energetiky Európskej únie sa na svojom nedávnom zasadnutí pokúsili dosiahnuť konsenzus na nezvyčajnom spôsobe boja proti vysokým nákladom na energiu. Diskutovali o možnosti zavedenia stropu na cenu zemného plynu – nielen na ruský plyn, ale na akýkoľvek plyn.

Diskusia podľa očakávania nikam neviedla, veď podobné iniciatívy už predtým zlyhali. Spomínam si, že keď bol poslancom Európskeho parlamentu súčasný poľský prezident Andrzej Duda, navrhoval vytvoriť jednotný kanál na nákup plynu z Ruska za jednotnú cenu. Jeho návrh ignorovali, lebo bol v úplnom nesúlade s trhovými vzťahmi.

Ministri si teraz nevedia predstaviť, ako by sa mohli ceny dohodnuté v zmluvách medzi hospodárskymi subjektmi za trhových podmienok regulovať na vládnej úrovni alebo na úrovni Únie. „Už by to nebol trh, ale sovietsky Gosplan (Štátna plánovacia komisia z čias ZSSR),“ povedal autorovi tohto textu jeden z poslancov súčasného Európskeho parlamentu.

Ministri poverili Európsku komisiu, aby uvažovala o možnom mechanizme na obmedzenie cien dovážaného plynu vrátane jeho skvapalneného variantu, ale z vyššie uvedených dôvodov sa nedá počítať s úspechom tejto iniciatívy.

Ako sa tvoria ceny plynu vo svete

Situácia si však jednoznačne vyžaduje zásah

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Plynová kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie