Denník N

O kráľovnej Alžbete II. britskí hudobníci spievali dlho a občas aj drsne

Vládla tak dlho, že pred jej očami prebehli moderné dejiny popmusic. Na trón zasadla v roku 1952. V tom čase len vznikla anglická hitparáda, no bolo to ešte predtým, než Elvis začal hýbať bokmi a svet objavil rokenrol.

Počas svojho panovania sledovala beatlemániu, punkovú revoltu, kľučku jej dverí na Buckinghamskom paláci otvárala takmer celá britská rocková aristokracia, no ona sa o popmusic príliš nezaujímala. Skôr naopak. Počas jej života vzniklo množstvo piesní, týkajúcich sa jej osoby, a veľa z nich nebolo lichotivých. Pre nahnevané mladé generácie zo 70. a 80 rokov bola symbolom establišmentu a sociálnej nespravodlivosti.

Tancujúca kráľovná

Alžbeta II. vyrástla na hudbe prvej polovice 20. storočia, o čom svedčí aj zoznam jej najobľúbenejších skladieb, ktorý jej úrad zverejnil v rámci osláv jej 90. narodenín. Medzi nimi nájdete Freda Astaira alebo ďalších starých spevákov tej doby, či klasické hymny a tradicionály, no objavila sa tam aj skladba Sing, ktorú s orchestrom naspieval Gary Barlow z Backstreet Boys.

Jej úrad, samozrejme, veľmi prísne dbal na to, aby nič nepreniklo z jej súkromia, no čo sa týka popmusic, vie sa, že kráľovná mala rada Cliffa Richarda a podobne ako aj ostatní členovia jej rodiny, rada si púšťala Dancing Queen od skupiny Abba. Dídžej Chris Evans prezradil, že Alžbeta na ňu začala tancovať počas večernej párty vo Windsorskom zámku. „Vždy rada tancujem, keď sa ozve táto skladba, veď som kráľovná,“ povedala pobaveným hosťom.

Nevie sa o tom, že by bola fanúšičkou The Beatles, skôr je možné, že na jej vkus bola ich hudba až príliš výstredná. Ich cesty sa pretli v roku 1965, keď im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Britská kráľovská rodina

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie