Denník N

Ivan Mikloš: Do politiky sa nevraciam, Dzurindovi rád pomôžem

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Mikuláš Dzurinda chce vdýchnuť dušu novému politickému projektu. Aká bude vaša úloha? 

Poviem, aká nebude. Určite sa neplánujem vrátiť do politiky, nebude to teda nástroj na návrat do politiky. O projekte viem, pretože s Mikulášom sa sem-tam stretávam. Je to jeho projekt, nie náš spoločný, ale viem o ňom a fandím mu.

Stále ste vnímaní ako dvojica.

Áno, neprekáža mi to, naopak. Tento projekt považujem za zmysluplný najmä v tom zmysle, aby neprepadli žiadne hlasy stredopravých a systémových voličov. V tej miere, v akej budú oni cítiť potrebu a v akej sa ja budem cítiť komfortne, som pripravený tomu aj nejako pomôcť.

Čo to znamená?

Keď sa ma spýtajú na radu z hľadiska ekonomického programu alebo keď sa ma novinári spýtajú, či podporujem tento projekt, tak poviem, že áno. Alebo ak táto strana či skupina strán bude mať dobrý program a rozhodnem sa, že ich budem voliť, tak sa tým nebudem tajiť. Teda môže ísť o programovú, ideovú, nepriamu podporu.

Je Mikuláš Dzurinda sklamaný, že sa nechcete vrátiť do politiky a že s ním nechcete ísť do toho naplno? 

To sa musíte opýtať jeho, ale z rozhovorov s ním a z jeho posledného vystúpenia u Zuzany Kovačič Hanzelovej vyplynulo, že ani on sa priamo vracať nechce – teda že by chcel kandidovať alebo sa uchádzať o exekutívnu funkciu. Je to skôr o tom, ako môže on a aj ja, ak budem môcť a vedieť, prispieť k tomu, aby sa nenaplnila hrozba, ktorá tu je. K moci sa môžu dostať nesystémové strany, ktoré dnes reprezentujú najmä fašisti a Fico, aj keď dnes môžeme hovoriť už o jednej množine z hľadiska hodnôt, programu a ideí. Ide o to, aby strany, ktoré bojujú za hodnoty ako sloboda, demokracia, otvorená spoločnosť, boli čo najsilnejšie a schopné vládnuť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Mikuláš Dzurinda

Richard Sulík

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie