Denník N

Putinov kuchár je na fronte nenahraditeľný. Kto je majiteľ vagnerovcov, ktorý verbuje väzňov

Šéf vagnerovcov Prigožin (vľavo) kedysi slúžil ako Putinov kuchár. Foto - TASR/AP
Šéf vagnerovcov Prigožin (vľavo) kedysi slúžil ako Putinov kuchár. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Do trestaneckej kolónie väčšinou priletí vrtuľníkom. Dá si na dvor nastúpiť všetkých väzňov a dozorcom povie, aby vypli kamery.

Potom začne rozprávať. Malý holohlavý muž dáva väzňom, medzi ktorými sú vrahovia, násilníci, lupiči či v jednom prípade aj kanibal, príležitosť, ako môžu byť o pol roka úplne slobodní.

Podmienka je jedna. Musia najmenej šesť mesiacov bojovať v jeho súkromnej armáde na Ukrajine. Ak padnú, čaká ich vraj slávny pohreb v rodnej dedine a milióny rubľov pre ich rodiny. Ak vydržia, sú slobodní.

Tvár „špeciálnej operácie“

Muž, ktorý minimálne od začiatku júla verbuje vo väzniciach v rôznych častiach Ruska väzňov, aby bojovali na Ukrajine, sa volá Jevgenij Prigožin. Navštívil najmenej 20 zariadení a naverboval možno už tisícky väzňov.

Tento človek sa stáva čoraz dominantnejším aj na bojisku.

Inštitút pre štúdium vojny ho nedávno označil za tvár „špeciálnej vojenskej operácie“. Niektorí ruskí vojenskí blogeri o ňom píšu ako o potenciálnom novom ministrovi obrany namiesto Sergeja Šojgua, s ktorým nie sú spokojní ani ruskí analytici a údajne ani samotný prezident Vladimir Putin.

Prigožin založil a financuje súkromnú armádu známu ako vagnerovci, ktorá je momentálne najschopnejšou zložkou ruských síl na Ukrajine. A Prigožin sa začína tváriť ako ich veliteľ aj na fronte.

„Momentálne je nenahraditeľný. A je aj jediný, kto má prístup k väzenskej populácii na verbovanie,“ povedal pre Denník N novinár z Bellingcatu Christo Grozev.

Vo februári to bolo inak. Vagnerovci sa na začiatku invázie nezapájali do bojov, nasadení boli iní súkromní vojaci. Prigožin mal zlé vzťahy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jevgenij Prigožin

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie