Denník N

Aj v poslednom zápase ukázal, prečo patrí do siene slávy. Chára bol v Islanders hlavne mentorom

Zdeno Chára v drese New Yorku Islanders. Foto - TASR/AP
Zdeno Chára v drese New Yorku Islanders. Foto – TASR/AP

Zdeno Chára ukončil v utorok vo veku 45 rokov hráčsku kariéru ako hráč Bostonu, s ktorým na tento účel podpísal zmluvu na jeden deň.

Kruh sa uzavrel.

Nie je to Boston, s ktorým prežil najúspešnejšie roky. Legendárny slovenský hokejista odohral poslednú sezónu v New Yorku Islanders, kde svoju mimoriadne úspešnú kariéru začal.

Znie to neuveriteľne – americký klub ho draftoval v treťom kole v roku 1996.

Juraj Slafkovský, ktorého si nedávno na drafte vybral Montreal, sa narodil o osem rokov neskôr.

„Boli momenty, keď vyzeral starý a pomalý, ale z väčšej časti bol v poslednej sezóne pre Islanders užitočným hráčom,” hovorí pre Denník N americký reportér Peter Schwartz, ktorý pracuje pre WFAN Sports Radio.

Islanders Chárovi na Twitteri dokonca pripravili zostrih z jeho prvého a posledného gólu v drese svojej organizácie. Práve posledný z 209 gólov je symbolickým momentom jeho legendárnej kariéry, aj keď pri ňom už Islanders ani Chárovi o nič nešlo.

Odpočítavala sa posledná minúta posledného zápasu základnej časti. Islanders prehrávali s Tampou Bay 3:5 a vedeli, že po rozpačitej sezóne do play off nepostúpia.

Ešte minulý rok hrali Islanders s Tampou napínavé konferenčné finále play off a patrili k najlepším v NHL. Teraz sa veľmi trápili, hrali neatraktívny hokej a fanúšikovia nemali dôvod na radosť.

Za nepriaznivého stavu však Islanders hrali presilovku, v ktorej dostal šancu slovenský obranca. Napokon skóroval strelou švihom, keď mu výrazne pomohol spoluhráč, ktorý clonil brankárovi.

Chára fanúšikom vrátil trochu radosti aj nostalgie. Každý vedel, že sleduje výnimočný moment.

„Chára skóruje v poslednej minúte, ktorá môže byť zároveň jeho posledným zápasom,” vravel komentátor po góle. A mal pravdu. Nebola to mimoriadne tvrdá strela, aká Cháru v NHL preslávila, no jej načasovanie ilustruje Chárovu výnimočnosť.

Po stretnutí prišiel ďalší pamätný moment, na ktorý Chára nikdy nezabudne.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

NHL

Zdeno Chára

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie