Denník N

Vývoj bojov (209. deň): Mobilizáciou Putin priznal, že prvé kolo prehral. Druhé sa rozhodol utopiť v krvi

Ukrajinskí vojaci nesú v čiernom vreci telo mŕtveho spolubojovníka. Vojak vpravo nesie pozostatky mŕtveho Rusa. Foto - AP
Ukrajinskí vojaci nesú v čiernom vreci telo mŕtveho spolubojovníka. Vojak vpravo nesie pozostatky mŕtveho Rusa. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Čo znamená mobilizácia pre ruskú a čo pre ukrajinskú armádu.
  • Mapa, ktorá vysvetlí, prečo Putin mobilizuje a urýchlene organizuje referendá.
  • Naozaj Rusko bojuje s celým NATO?
  • Putin anektoval Krym aj kvôli tomu, aby na ňom mal základňu pre svoje loďstvo, teraz ho z obáv musí sťahovať ďalej na východ.
  • Video dňa – tanková bitka z dronu

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 20. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Koho budú mobilizovať. Ruský prezident vyhlásil čiastočnú mobilizáciu. Podľa jeho ministra obrany by mala zvýšiť počet vojakov o 300-tisíc. Toto číslo však netreba brať ako definitívne, Putin si pripravil podmienky na to, aby ho v prípade potreby ďalej zvyšoval. Armáda si bude vyberať iba zo záložníkov, ktorí v nej už slúžili. Sergej Šojgu tvrdí, že takých je v krajine 25 miliónov. Záujem má o „konkrétne vojenské špecializácie s relevantnými skúsenosťami“.

Ešte pred pár dňami Kremeľ tvrdil, že vojna prebieha podľa jeho plánov. Mobilizácia je dôkazom, že klame ako vždy. Podľa plánov mala Ukrajina padnúť za tri dni a nemalo pri tom za vyše pol roka zomrieť približne 50-tisíc ruských vojakov.

Označiť toto za dodržanie plánu môže iba diktátor, ktorému nezáleží na svojich občanoch, na životoch ľudí, ale len na sebe a svojom prežití. Akceptovať od neho takéto vysvetlenie zas môže len krajina zničená propagandou a zbavená slobodnej vôle. A, samozrejme, užitoční idioti v zahraničí vrátane Slovenska. Tí budú tlieskať aj Putinovmu strašeniu jadrovými zbraňami, ktoré dnes zopakoval.

Mobilizácia znamená okrem priznania neúspechu „špeciálnej vojenskej operácie“ aj fakt, že Rusi potrebujú nahradiť stratených nižších dôstojníkov, poddôstojníkov, tankistov… A potrebujú nových pešiakov, ktorých má ukrajinská armáda viac.

Ak je pravdivý údaj, že Rusi chcú do vojny nahnať 300-tisíc nových vojakov, stále ich budú mať v poli po odčítaní doterajších strát menej ako Ukrajinci, ktorí už mobilizovali približne milión mužov. A majú náskok, pretože mnohí z nich už prešli alebo prechádzajú výcvikom.

Päť vecí, ktoré sa Putinovi pri mobilizácii nemusia vydariť. S každým ďalším

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie