Denník N

Ak štát nepomôže, od 17. novembra neprejdeme iba na online. Univerzitu Komenského zatvoríme, hovorí rektor

Marek Števček. Foto N - Tomáš Hrivňák
Marek Števček. Foto N – Tomáš Hrivňák

„Skrátka netušíme, čo sa stane, keď nezaplatíme faktúry za dodávky plynu a tepla,“ hovorí rektor Marek Števček. Vysoké školy nezvládajú platiť náklady na základnú prevádzku a hrozí im kolaps.

Čo sa stane, ak vysoké školy nedokážu v zime zaplatiť vysoké faktúry za ceny energií? Akademické inštitúcie varujú, že smerujú k tomuto scenáru. Slovenská rektorská konferencia vyhlásila, že ak im do 17. novembra vláda nedá peniaze, vysoké školy budú musieť zatvoriť.

To však neznamená, že študenti prejdú na online vyučovanie, zdôrazňuje rektor Univerzity Komenského Marek Števček. Situáciu by to neriešilo, pretože by aj tak museli platiť faktúry za energie na internátoch či udržiavanie teploty v budovách. Naopak, hrozí úplne prerušenie vysokoškolského vzdelania.

Vysoké školy majú tri požiadavky. Po prvé, dorovnať ich financovanie na úroveň z roku 2020, pretože za posledné roky im vláda skresala rozpočty dokopy o 72 miliónov eur. Po druhé, kompenzovať nárast energií a po tretie, dofinancovať výpadky v grantových projektoch tak, ako to urobili okolité krajiny.

Študenti stratili skoro dva roky vysokoškolského života. Právnická fakulta, na ktorej aj prednášate, bola na online vyučovaní najdlhšie. Vidíte niektorých študentov prvýkrát? 

Áno, niektorých vidím prvýkrát. Aj keď väčšina študentov na univerzite postupne prechádzala na prezenčné vyučovanie už od marca. Uvedomujeme si, že dištančná výuka má nesporné pozitíva, ale aj veľké negatíva. Vždy sme zdôrazňovali, že dištančná forma pre nás nie je alternatíva. Naozaj si to naši študenti teraz nezaslúžia, najmä po dvoch rokoch pandémie, ktoré mali vážne dôsledky na ich psychickú pohodu.

Keď ste vyhlásili, že 17. novembra sa univerzita zavrie, ak nedostanete pomoc, aká prišla odozva od študentov? Čo by to pre nich znamenalo? 

Veľmi dúfajú, že sa to nestane. Sú šťastní, že sa môžu vidieť a môžu chodiť do školy. Chcú sa učiť a tešia sa z vysokoškolského života. Takisto aj my dúfame, že k zatvoreniu nebudeme nútení pristúpiť. Veľmi si cením, že Slovenská rektorská konferencia k tomu jednomyseľne vydala vyhlásenie. Pridali sa k nám všetky akademické reprezentácie – študentská rada vysokých škôl, školskí odborári, klub dekanov. Hlas znie unisono.

Aby sme si rozumeli – nikto z nás to nechce. Cítime sa však zahnaní do kúta a nemáme inú možnosť. Za ostatné mesiace nám dramaticky stúpli náklady. Nielen v dôsledku energetickej krízy, ale aj inflácie či výpadku financovania projektov. Náklady nám narastajú, kým štát nám neustále znižuje mieru štátnej dotácie. Nožnice sú otvorené už tak výrazne, že v Slovenskej rektorskej konferencii nebola prakticky nijaká významná diskusia – vyhlásenie prijali jednomyseľne, takisto aj súkromné vysoké školy. Máme pocit, že nás posledné mesiace nikto nepočúva.

Ako to myslíte? 

Písal som list ministrovi financií, ktorý mi odpovedal zhruba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Hegerova vláda

Mladí

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie