Denník N

Pomätení starci a tridsiatnici

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečo majú dezorientovaní starí ľudia volebné právo, keď ho nemajú dezorientovaní mladí ľudia?

Autor je redaktor Českého rozhlasu

Volebné právo je obmedzené dolnou vekovou hranicou. Prečo by nemalo byť obmedzené aj hornou vekovou hranicou? Ani neviem, kedy mi táto kacírska myšlienka napadla, ani sa k nej radšej pre jej kontroverznosť nehlásim, ale baví ma o nej diskutovať. Keď o nej človek začne premýšľať, myšlienky ho zavedú do nečakaných zákutí.

Z času na čas sa objaví myšlienka zníženia volebného veku. Kedysi ho navrhol bývalý poslanec a súčasný župan Josef Viskupič a za príklad si zobral Rakúsko, kde sa dá voliť od 16 rokov už od roku 2007. Rakúsko je však výnimka a ďalším štátom sa do toho veľmi nechce. Zvyčajnou výhovorkou je, že mladí a radikálni posilnia extrémistov. O čom sa však vôbec nehovorí, a pritom je to rovnako dôležité, je zavedenie hornej vekovej hranice pre dôchodcov. Prečo majú dezorientovaní starí ľudia volebné právo, keď ho nemajú dezorientovaní mladí ľudia?

Ako dieťa som s rešpektom a úctou sledoval filmy, v ktorých dôstojní veteráni s dlhými prorockými bradami robili múdre rozhodnutia. V príbehu o dvanástich mesiačikoch ich bolo veľa; Vinnetou, podobne ako jeho súkmeňovci, si veľmi vážil vráskavých kmeťov, ktorí ako prví fajčili kalumet, nehovoriac o arabských či perzských legendách. Tam je archetypom starý muž s bradou. Ale už som vyrástol, o pár rokov môžem ísť do dôchodku a rozprávky prenechám deťom. Keďže mi ťahá na šesťdesiat, viac sa rozprávam s dôchodcami a zisťujem, že zvyčajne majú od múdrych starcov ďaleko.

Viem, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie