Denník N

Duleba: Putin prehráva. Všetko ostatné je bluf pre domácu verejnosť

Silovik. Ilustrácia N - Shooty
Silovik. Ilustrácia N – Shooty

Referendá a čiastočná mobilizácia sú podľa Alexandra Dulebu pre Rusov jasným signálom, že ich armáda nie je neporaziteľná a jej líder ich ťahá do ešte väčšej katastrofy.

„Legitimita Putinovho režimu je priamoúmerná viere Rusov v neporaziteľnosť svojej armády. Jedna vec je pozerať sa doma v obývačke na špeciálnu operáciu, a druhá, ak sa vás to môže bezprostredne týkať. Aký je motív na mobilizáciu? Za čo idú bojovať? Je to priznanie neúspechu celej doterajšej ‚špeciálnej operácie‘ a spochybnenie legitimity Putina,“ hovorí expert na Ukrajinu a poradca slovenského premiéra Alexander Duleba.

Rozprávame sa:

  • o tom, prečo Putin vyhlásil čiastočnú mobilizáciu;
  • o strašení jadrovými zbraňami;
  • o tom, čo znamenajú jeho kroky pre vývoj vo vojne a ako by mali reagovať Ukrajinci a Západ;
  • o tom, ako by mohli Rusi zvrátiť nepriaznivú situáciu vo svoj prospech;
  • o tom, ako Putina ponížili jeho najdôležitejší partneri.

Putin mal v televízii vystúpiť už v utorok večer, nakoniec sa tak stalo až ráno. Ako si to vysvetľujete? 

Myslím si, že v Kremli sa rozhodovali medzi vyhlásením vojnového stavu a všeobecnou mobilizáciou. Zrejme zvažovali všetky argumenty za a proti a nakoniec sa rozhodli pre čiastočnú mobilizáciu. V každom prípade, je to priznanie, že nejde všetko podľa plánu a že vojensky de facto prehrávajú. Je to odpoveď na úspešnú ukrajinskú ofenzívu pri Charkive v septembri.

Vtedy došlo k prelomu? 

Situácia sa zmenila už v auguste. A hoci ešte stále je ten delostrelecký pomer v prospech Ruska 4:1, ukrajinské velenie je schopné urobiť také manévre, že vedia na časti frontu sústrediť väčšiu palebnú silu. Rusi vedia, že ak v najbližšom čase

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie