Denník N

Kopanecké lúky kosia Vernárčania s ochranármi, výsledkom je svetový rekord v biodiverzite a kvalitné seno (reportáž)

Kopanecké lúky kosia ochranári, dobrovoľníci aj obyvatelia Vernára. Foto – Soňa Mäkká
Kopanecké lúky kosia ochranári, dobrovoľníci aj obyvatelia Vernára. Foto – Soňa Mäkká

Vedci na Kopaneckých lúkach našli na ploche pol krát pol metra 54 druhov rastlín. Na kosenie strmých horských lúk však chýbajú dotácie, hrozí im postupné zarastanie lesom.

Kopanecké lúky v Slovenskom raji sú najväčším prírodným objavom v tomto národnom parku za posledných 50 rokov. Vedci tu na ploche 50 × 50 cm zaznamenali 54 druhov rastlín, čo je svetový rekord.

O lúky sa starajú ochranári, obec Vernár a dobrovoľníci. Model starostlivosti, ktorý zvolili, funguje – rovnaký počet druhov rastlín tu narátali aj po dvadsiatich rokoch.

Systém podpory zo strany štátu na obhospodarovanie takýchto lúk však nie je dobre nastavený. „Dotácie na tieto lúky sú slabé. Nemáme v Programe rozvoja vidieka schému na ručné kosenie ako napríklad Rumuni,” hovorí riaditeľ Správy národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Aj keď zaráta „príplatky” za vysokú nadmorskú výšku, znevýhodnenú oblasť, vzácne biotopy a územie v sieti NATURA 2000, dostane sa na sumu 500 eur na hektár, čo nestačí. A je jedno, či sa územie pokosí traktorom alebo šetrne kosou.

Ak sa to farmárovi či poľnohospodárskemu družstvu neoplatí, o lúky sa starať nebude. Tie následne zarastú lesom a stratia sa z nich vzácne a ohrozené druhy rastlín. Viaceré z nich sú už dnes kriticky ohrozené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie