Denník N

Návrh zúžiť paragraf 363 stopol Matovičov poslanec. Sme rodina hlasovala s Ficom a Pellegrinim

Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto - TASR
Boris Kollár a Igor Matovič v parlamente. Foto – TASR

Aktualizované 20.34 o reakciu Husa. Parlament zablokoval novelu OĽaNO na zúženie paragrafu 363, chýbal jediný hlas. Z klubu OĽaNO ho nepodporil Igor Hus, ktorý čelí obžalobe.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) nedávno sľuboval, že nevzdá boj o to, aby presadil úpravu sporného paragrafu 363, cez ktorý sa darí vplyvným ľuďom zbavovať trestného stíhania.

„Žiaľ, koaličnému partnerovi Sme rodina vyhovuje aktuálny stav, a preto sme sa zatiaľ neposunuli ďalej. Ja to však nevzdávam. Úprava tejto právomoci v Trestnom poriadku je stále otvorená,“ napísal predseda vlády 8. júna na sociálnej sieti.

Po letných prázdninách OĽaNO navrhlo novelu, ktorá by zúžila generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi používanie sporného paragrafu. V stredu jej chýbal v parlamente jediný hlas, aby o nej mohli poslanci Národnej rady ďalej rokovať.

Zo 47-členného klubu OĽaNO za ňu nehlasoval jedine Igor Hus. V rokovacej sále pritom sedel, chvíľu predtým hlasoval o iných zákonoch.

Keďže za zákon hlasovalo iba 72 zo 144 hlasujúcich poslancov, neprešiel do ďalšieho kola schvaľovania. Ak by ju Matovičov poslanec Hus podporil, prešla by.

Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič ani Heger nereagovali na otázku, ako vnímajú, že novela OĽaNO stroskotala pre postoj poslanca Husa z ich hnutia.

Odporca úpravy paragrafu 363 a predseda Sme rodina Boris Kollár hlasoval rovnako ako Smer, Hlas a časť nezaradených poslancov, čo na zastavenie novely stačilo. Všetkých 20 vládnych poslancov Sme rodina bolo proti.

Kľúčový poslanec od Matoviča

Hus patrí medzi málo známych poslancov OĽaNO. V parlamente je od jari 2020, v súčasnosti je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a v tomto konaní ho zastupuje advokátka Eva Mišíková, ktorá kritizovala snahy o zrušenie či obmedzenie paragrafu 363. Mišíková v minulosti zastupovala aj bývalého šéfa SIS a nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského, ktorý sa vďaka paragrafu 363 vlani dostal na slobodu v korupčnej kauze, v ktorej bol obvinený z brania úplatku.

Igor Hus je súčasťou poslaneckého klubu OĽaNO. Zdroj – Webová stránka NR SR

Hus tvrdí, že novelu nepodporil aj pre vlastné skúsenosti. „Ja sám mám veľmi negatívne skúsenosti so zneužívaním inštitútu vznesenia obvinenia. V prípade prijatia navrhovanej novely Trestného poriadku v otázke § 363 by okresný a krajský prokurátor prakticky nebol nikým a ničím kontrolovaný, s čím sa osobne neviem stotožniť,“ uviedol Hus.

Podľa svojich slov sa preto rozhodol nehlasovať a o svojom postoji vraj v dostatočnom časovom predstihu informoval kolegov z OĽaNO.

Predkladateľa novely poslanca OĽaNO Lukáša Kyselicu sklamalo, že novela neprešla. Potvrdil, že jeho kolega z klubu Hus na poslaneckom klube OĽaNO avizoval, že návrh nepodporí. „Nejako to nezdôvodňoval, prečo,“ povedal Kyselica.

Či sa Husa snažili Matovič a Heger presvedčiť, aby novelu podporil, Kyselica nevedel. Premiér ani líder OĽaNO sa k tomu nevyjadrili. Mlčí o tom aj Hus.

Kyselica teraz Kollárovi vyčíta, že nedodržal slovo, bral to tak, že Sme rodina im sľúbilo novelu posunúť do ďalšieho kola schvaľovania. „Vidíte, takto to dopadlo, že to neprešlo. Prečo to spravili, neviem.“

Strana Borisa Kollára po hlasovaní poprela, že by sľúbila OĽaNO hlasy pre ich novelu. Tvrdia, že sa s nimi dohodli iba na tom, že si nebudú vzájomne vetovať dva návrhy – Sme rodina novelu OĽaNO týkajúcu sa 363 a na revanš OĽaNO novelu ústavy od Sme rodina, ktorá má uľahčiť vyhlásenie predčasných volieb.

Tá ešte v utorok prešla do druhého čítania a OĽaNO ju nepodporilo. Čiže postupovalo rovnako ako Sme rodina v prípade návrhu týkajúceho sa paragrafu 363.

Boris Kollár: „Vyťahujete prkotiny“

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár vyhlásil, že sú dlhodobo proti úprave tohto paragrafu a na tom aj zotrvajú. Tvrdí, že bojujú za tých, ktorí „nezákonne končia v base“. Na tlačovej besede vysvetľoval svoj odmietavý postoj aj na aktuálnom príklade niekdajšieho spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. Tomu sa ministerstvo spravodlivosti ešte pod vedením nominantov SaS v týchto dňoch ospravedlnilo za nezákonné obvinenie, zadržanie v decembri 2020 a vzatie do väzby.

„Dalo sa de facto za pravdu pánovi generálnemu prokurátorovi, že paragraf 363 v prípade pána Haščáka použil správne. A je to veľká hanba nášho právneho štátu, že dokázal porušiť jeho práva,“ hovoril Boris Kollár.

Predsedu Sme rodina podráždila otázka, prečo bránia úprave paragrafu 363, keď pri jeho využívaní dochádza k chybám, čo sa ukázalo v prípade konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Ten bol najprv Žilinkovým úradom zbavený trestného stíhania v korupčnej kauze Vladimíra Pčolinského, no neskôr sa k poskytnutiu úplatku 40-tisíc eur priznal a už od súdu dostal trest.

„Prkotiny tu vyťahujete. Viete, čo to je sedieť v base nezákonne? Viete, čo to je? Vám to nič nehovorí. Vy si idete tú svoju ideológiu,“ reagoval Boris Kollár na otázku Denníka N a pokračoval: „Vy sa tuná, nechcem povedať čo… stále motáte ako prd v gatiach o pánovi Pčolinskom alebo pánovi Haščákovi. Tak sa pozrite, ako dopadol pán Haščák.“

Paragraf 363 je podľa Borisa Kollára potrebný, kým „úroveň prokurátorov a sudcov nebude na takej úrovni ako v Nemecku alebo vo Francúzsku. Dovtedy je veľmi dôležitý takýto opravný prostriedok“.

Novela od OĽaNO nerušila celý paragraf 363, terajšiu úpravu by iba spresnila tak, že ho môže generálny prokurátor využiť v prípade porušenia zákona, ak išlo o „podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci“.

Proti akejkoľvek zmene tohto sporného paragrafu sa už dlhšie stavia generálny prokurátor Žilinka.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

OĽaNO chce pre paragraf 363 rokovať so SaS

Na septembrovej parlamentnej schôdzi je aj poslanecký návrh SaS, ktorý sa takisto týka úpravy paragrafu 363. OĽaNO chce teraz so SaS o návrhu rokovať. A do tretice svoju verziu úpravy predložil aj nezaradený Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko). Ak ani jeden z týchto návrhov neprejde, parlament nebude môcť pol roka rokovať o zmene tohto sporného paragrafu.

Šanca na presadenie úpravy je malá, pretože Boris Kollár paragraf 363 meniť nechce a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš už priznal, že sa ho budú ako koaličného partnera pýtať, či môžu novelu teraz už opozičnej SaS podporiť.

„Už je to opozičný návrh a nemôžeme hlasovať proti vôli koaličného partnera, aby sme neporušili koaličnú zmluvu,“ povedal k tomu Šipoš. Viackrát sa už pritom stalo, že toto pravidlo koaličnej zmluvy bolo porušené.

OĽaNO nepodržali ani Tabák a Hatráková

Novelu OĽaNO upravujúcu paragraf 363 v stredu nepodporili ani bývalé poslankyne OĽaNO Katarína Hatráková a Romana Tabák. Nezaradená poslankyňa Hatráková sa pri hlasovaní zdržala, Tabák už ako nová členka klubu Sme rodina bola proti.

Tabák a Hatrákovú v máji vylúčili z poslaneckého klubu OĽaNO, keď v parlamente zablokovali, aby súd mohol posúdiť, či predseda Smeru Robert Fico pôjde do väzby v rámci prípadu Súmrak. Fico v polovici augusta požiadal Žilinku, aby ho zbavil trestného stíhania v kauze Súmrak pomocou paragrafu 363.

Na hlasovaní chýbal aj nezaradený poslanec Miroslav Kollár, ktorý je dlhodobým zástancom úpravy paragrafu 363. Prečo chýbal na hlasovaní? Miroslav Kollár odpísal, že predpoludním riešil prípravu na kontrolný deň rekonštrukcie mosta v Hlohovci – je totiž aj primátorom tohto mesta – a zaoberal sa aj úspornými opatreniami v súvislosti s nárastom cien energií.

„Mrzí ma, že som nestihol toto hlasovanie, keď vidím, ako nakoniec prebehlo. Žiaľ, nemal som žiadne avízo od predkladateľov, že by mohlo ísť o tesné hlasovanie, a vidím, že ich podrazil Boris Kollár aj vlastný poslanec Hus,“ podotkol Miroslav Kollár.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Boris Kollár

Eduard Heger

Igor Matovič

OĽaNO

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie