Denník N

Už sa dá prihlásiť na omikronovú vakcínu. Pre koho je, kde nájdete prihlasovací kód a kde očkujú bez registrácie? (otázky a odpovede)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Štát spustil možnosť prihlásiť sa na vakcíny, ktoré sú upravené na subvarianty omikronu. Európska lieková agentúra ich schválila začiatkom septembra. Na Slovensku je momentálne 230-tisíc dávok vakcín od spoločnosti Pfizer-BioNTech (konkrétne ide o Comirnaty Original/Omikron BA.1) a 90-tisíc od spoločnosti Moderna (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1).

Od 12. septembra je schválená aj upravená vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, ktorá sa zameriava aj na subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Tie sú na Slovensku momentálne dominantné.

Vakcíny na BA.4-5 zatiaľ na Slovensku nie sú, Štátny ústav pre kontrolu liečiv tvrdí, že by mali byť dostupné v nasledujúcich dňoch. Ministerstvo ich očakáva v ďalších dodávkach. Konkrétne ich má prísť viac ako 800-tisíc.

Denník N pripravil odpovede na časté otázky o očkovaní novou vakcínou.

Kto sa môže dať zaočkovať?

Očkovanie štvrtou dávkou ministerstvo zdravotníctva povolilo všetkým ľuďom nad 12 rokov. Neplatí teda, že štvrtá dávka je len pre ľudí nad 50 rokov. Takéto použitie vakcín schválila 1. septembra aj Európska lieková agentúra.

Akými vakcínami sa očkuje?

Dve novo schválené vakcíny sú upravené verzie pôvodných vakcín proti covidu od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna. Takto ich však pri registrácii nenájdete, názov vakcín je Comirnaty u Pfizer-BioNTech a Spikevax od firmy Moderna.

Ako sa mám prihlásiť na očkovanie?

Na očkovanie sa dá prihlásiť cez stránku korona.gov.sk. Niekde vás zaočkujú aj bez registrácie, ale len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie