Denník N

Ako ruskí trollovia štvali proti sebe americké feministky a využívali na to staré triky KGB

Ženský pochod v marci 2017. Foto - Wikipedia
Ženský pochod v marci 2017. Foto – Wikipedia

Feministické hnutie v USA je veľmi rôznorodé a Rusi ho zdôrazňovaním rozdielov systematicky rozvracali zvnútra.

Deň po inaugurácii Donalda Trumpa sa v hlavnom meste USA konal Ženský pochod na Washington, na ktorom davy žien aj mužov protestovali proti politike čerstvého prezidenta, ktorý v kampani používal nevyberané útoky na ženy a ich práva, a ukázalo sa, že niekoľko žien sexuálne obťažoval a aj napadol.

Pochod sa nekonal len vo Washingtone, ale aj v ďalších amerických mestách. Celkovo sa ho zúčastnili štyri milióny ľudí. V americkej histórii sa nikdy nestalo, že také množstvo ľudí prišlo za jeden deň na protestné zhromaždenie.

To bolo v roku 2017. O rok neskôr bolo hnutie, ktoré sa vytvorilo na základe tejto akcie, v rozklade. Tri zo štyroch hlavných organizátoriek odstúpili pre obvinenia z antisemitizmu, sympatie k Louisovi Farrakhanovi z radikálnej organizácie Islamský národ, známemu šíriteľovi konšpiračných teórií o židovskej svetovláde a homofóbovi, no aj pre finančné nezrovnalosti.

Ideologický spor medzi aktivistkami Lindou Sarsourovou, Bob Blandovou a Tamikou Malloryovou a židovskými a ďalšími organizáciami, ktoré sa spolupodieľali na pochode, mal negatívny vplyv na účasť ľudí na ďalších akciách aj na témy, ktoré sa snažili americké feministky presadzovať.

Reportérka denníka New York Times Ellen Barryová vo svojom rozsiahlom investigatívnom článku tvrdí, že spory medzi americkými feministkami sa ešte prehlbovali a debata o nich zaplavila sociálne siete aj preto, že témy sa chytili ruskí trollovia. Tí pod falošnými identitami Američanov a Američaniek písali posty, v ktorých štvali jednu skupinu feministiek proti druhej.

Išlo o tisíce príspevkov, v niektorých dňoch aj o desiatky na tú istú tému.

Rozdeľme ich

Feministické hnutie v USA je veľmi rôznorodé, nielen z generačného hľadiska, ale aj preto, že je prirodzené, keď napríklad afroamerická žena, ktorej stará matka ešte musela navštevovať segregovanú školu, má inú skúsenosť a aj priority ako biela žena z prominentnej rodiny s najlepším vzdelaním.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie