Denník N

Calzona si na svoj prvý zápas zobral osem hráčov z našej ligy. Vyberá ich podľa toho, aký chce hrať futbal

Francesco Calzona. Foto - TASR/Martin Baumann
Francesco Calzona. Foto – TASR/Martin Baumann

Slovensko dnes hrá v Lige národov proti Azerbajdžanu, zápas sa hrá od 20.45 v Trnave, vysiela RTVS Šport.

Talianskeho trénera Francesca Calzonu čaká vo štvrtok večer premiéra na lavičke slovenskej futbalovej reprezentácie. Slovensko sa v Lige národov predstaví doma v Trnave proti Azerbajdžanu. Pre slovenský futbal ide v istom zmysle o štart novej éry. Ak nepočítame Čecha Pavla Hapala, slovenskí futbalisti majú po prvý raz v histórii zahraničného trénera.

Situácia, v akej sa momentálne nachádza slovenská reprezentácia, nie je jednoduchá. S tímom sa v priebehu posledných rokov rozlúčilo viacero opôr na čele s Martinom Škrtelom a Marekom Hamšíkom. Calzona bude musieť pokračovať v generačnej výmene, o ktorú sa po odchode trénera Jána Kozáka staršieho snažili Hapal aj Štefan Tarkovič.

Pre krajiny s hráčskou základňou ako Slovensko môže byť generačná výmena veľmi náročná, čo sa ukazuje aj u nás – už nedokážeme konkurovať európskym veľmociam ako počas vrcholu Kozákovej éry.

Nie je jednoduché vybudovať rovnako kvalitný tím, ale Calzona má zároveň momentálne priestor aj na experimenty.

V doterajšom priebehu Ligy národov Slovensko sklamalo, keď dvakrát prehralo s lídrom skupiny Kazachstanom. Na postup z C-divízie má aktuálne už len matematickú šancu, čo Tarkoviča stálo miesto.

Osem fortunaligistov

Calzona vyskúša hráčov, ktorí si za reprezentáciu ešte nezahrali. Hovorí, že chce dať šancu hráčom z mládežníckych reprezentácií či domácej Fortuna ligy.

Nedá sa však povedať, že by Tarkovič a doterajší tréneri niektorých hráčov, ktorí majú reprezentačnú kvalitu, cielene opomínali. Slovensko má iba obmedzený výber futbalistov a ktokoľvek mal schopnosti a reprezentačnú formu, sa do nominácie dostal.

Rozdiel je však v niečom inom: Calzona hovorí o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie