Denník N

Školský týždeň: S nedostatkom učiteliek a učiteľov matematiky alebo fyziky bojujú aj v Anglicku. Pozreli sme sa ako

Nedostatok vyučujúcich matematiky a fyziky sa dá znížiť cielenými odmenami, upozorňuje Školský týždeň a dodáva, že ani v Anglicku všetko nevyriešili iba peniaze navyše.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Bez toho, aby v školách pracovali kvalifikované učiteľky a učitelia, deti len ťažko dostanú kvalitné vzdelanie. Viaceré školy na Slovensku však majú problém nájsť vyučujúcich s potrebným vzdelaním. Tieto ťažkosti sa pritom vo väčšej miere týkajú škôl v niektorých regiónoch (najmä v Bratislavskom kraji). Zároveň viac chýbajú učiteľky a učitelia niektorých predmetov – najmä matematiky, anglického jazyka, fyziky či informatiky.

S nedostatkom vyučujúcich zápasia aj mnohé iné krajiny. Jednou z nich je Anglicko, kde však na rozdiel od Slovenska skúšajú tento problém aj riešiť. Pozreli sme sa, ako sa im v tom darí a či by sme sa príkladom z Anglicka mohli inšpirovať aj my.

Aj v Anglicku chýbajú kvalifikované učiteľky a učitelia

V Anglicku v podstate riešia podobné ťažkosti ako my. Chýbajú im učiteľky a učitelia s potrebným vzdelaním. A podobne ako na Slovensku, aj tam je nedostatok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie