Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Smrť Bruselu, nech žije Budapešť!

Ursula von der Leyenová a Viktor Orbán.
Ursula von der Leyenová a Viktor Orbán.

1. Únia proti Maďarsku, Únia za Maďarsko. 2. Sociálna psychiatria. 3. Kanadské žartíky poslancov.

1. Únia proti Maďarsku, Únia za Maďarsko

Poslanec Fico sa nechal počuť, že ak by bol premiérom, úniové „sankcie“ voči Maďarsku by vetoval. Asi až na mieste by ho teda zaskočilo, že onen návrh sa vetovať nedá, pretože v Rade podlieha hlasovaniu kvalifikovanou väčšinou.

Toto je však v celom doterajšom príbehu možno ten najneškodnejší omyl. Sú aj iné, a to dokonca na oboch stranách.

Vybavme najskôr suverenistov, ktorí sa predbiehajú, kto z nich sa skôr a hlasnejšie prihlási k ochrane maďarskej (a teda údajne aj našej) zvrchovanosti. Na úvod možno až príliš osobná anekdota.

Koncom sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov posielali autorovi rodičia svoje tri deti do školy s občasnou päťkorunáčkou do Fondu solidarity. Doma sa k tomu dali započuť rôzne výklady, ale oficiálne to išlo na jedlo a hračky pre chudobné africké deti. To, čo sme v rodine za tie roky na tento účel povinne vyzbierali, vydalo dokopy možno na jednu krabicu nábojov pre angolských „partizánov“.

Švédsky daňovník si dnes možno hovorí čosi podobné. Z príjmu mu štát vezme viac ako polovicu, a z toho, čo mu vezme, pošle cez Brusel časť aj do Maďarska. Nie je to veľa, za celý produktívny život prispeje Orbánovmu zaťovi tak na jednu poriadnu večeru v slušnom hoteli, pravdepodobne jeho vlastnom. Ale azda si kladie otázku, či sa to takto patrí, keď príjemcov svokor snová plány, ako sabotovať skutočné pokusy o skutočnú ochranu suverenity a ako sa zdekovať hneď, keď by do kohéznych fondov mali začať prispievať, nielen z nich čerpať.

Čo má prosím pekne požiadavka na veľkorysé financovanie nevraživo naladeného režimu spoločné s jeho nezávislosťou? Aká kohézia sa tým zveľaďuje? V čom má pestovanie návyku na prísun cudzích peňazí posilniť kohokoľvek slobodu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie