Denník N

ÚVO zistil u Mikulca pochybenie aj pri zákazke na stravu. Zmluvu pred pár dňami v tichosti navýšili

Minister vnútra Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo vnútra má ďalší problém s ÚVO, jeho kontrolóri zistili porušenie zákona aj pri zákazke na stravu pre utečencov. Prípad ešte nie je uzavretý, rezort sa odvolal. Verejnému obstarávaniu u Romana Mikulca šéfuje Ľubomír Kubička, ktorý bude v piatok súperiť o funkciu šéfa ÚVO.

Po vypuknutí vojny na Ukrajine, keď na Slovensko vo veľkom prichádzali utečenci, si ministerstvo vnútra bez súťaže najalo firmu Globalgastro plus, aby pre nich zabezpečovala stravu. Zákazka za 1,7 milióna eur vyvolávala pochybnosti, pretože rezort si firmu objednal až do konca roka.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) po necelom pol roku uzavrel kontrolu, podľa ktorej vnútro porušilo zákon o verejnom obstarávaní. Ministerstvo sa súťaži vyhlo pre časovú tieseň, ktorú vyvolala mimoriadna udalosť – vojna, lenže podľa kontrolórov tým obišlo zákon, pretože narýchlo zazmluvniť stravu v marci až do 31. decembra 2022 nebolo nevyhnutné na odstránenie mimoriadnej udalosti.

Ide o ďalšie pochybenie, ktoré ÚVO u Mikulca zistil v súvislosti so zákazkami týkajúcimi sa utečencov. Nedávno odhalil porušenie zákona v prípade zákazky za 2,5 milióna eur, v rámci ktorej si opäť bez súťaže najalo eventovku Dustream production na manažovanie prichádzajúcich utečencov. Firmu odporučil vnútru podnikateľ Július Slovák, ktorý robí pre OĽaNO a je známym premiéra Eduarda Hegera aj lídra OĽaNO Igora Matoviča.

V prípade oboch zákaziek podalo ministerstvo vnútra proti zisteniam kontrolórov ÚVO odvolania. Tie posúdi Rada ÚVO, kde sedí aj Ľubomír Kubička, ktorý u Mikulca

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Roman Mikulec

Slovensko

Teraz najčítanejšie