Denník N

Veľa tenistov hodí pásku na podlahu, veď to niekto uprace. Federer mal úroveň aj vtedy, keď sa na neho nikto nepozeral

Roger Federer mal v stredu poslednú tlačovku v pozícii aktívneho tenistu. Foto TASR/AP
Roger Federer mal v stredu poslednú tlačovku v pozícii aktívneho tenistu. Foto TASR/AP

Dnes zhruba o desiatej večer si naposledy zapneme športový prenos, v ktorom nastúpi Roger Federer ako aktívny tenista. Po jeho boku bude jeho najväčší rival Rafael Nadal, z lavičky ho budú povzbudzovať ďalší hráči, ktorí definovali jeho kariéru – Novak Djoković a Andy Murray.

Pekný koniec, hoci nie ideálny.

Všetci sme si predstavovali, ako sa rozlúči vo Wimbledone. Federer dúfal aspoň v domáci turnaj v Bazileji, ktorý sa začne o mesiac. Zranené koleno však nie je v takom stave, aby nastúpil v dvojhre.

Keďže je nútený končiť len štvorhrou, nemal lepšiu možnosť ako Laver Cup po boku Nadala.

Od Federerovho oznámenia o konci kariéry prešiel týždeň. Odvtedy stihol absolvovať viacero rozhovorov s anglickými aj švajčiarskymi médiami, v ktorých priblížil svoje budúce plány.

Denník N sa na Federera pýtal bývalej svetovej jednotky a experta Eurosportu Matsa Wilandera, podľa ktorého je debata o najlepšom tenistovi v histórii „mŕtva“.

Roddick chce, aby sa jeho syn správal ako Federer

Federer má najviac fanúšikov na svete a hoci by radi povedali, že bol najlepší v histórii, čísla sú jednoducho proti. Štatisticky sú Nadal s Djokovićom lepší už teraz, a to ešte obaja môžu pridať ďalšie úspechy.

Aj tak sa však na neho nebude spomínať len ako na „jedného z troch skvelých hráčov“. Ľudia povedia: „Federer bol len jeden,“ a tú vetu nebude treba viac vysvetľovať.

Význam tej vety pekne zhrnul Andre Agassi, ktorého slová pre Federera zjavne znamenali veľa. Jeho reakciu totiž ako jedinú zdieľal na svojom twitteri.

„Tvoja hra a povaha nás naučili, aký krásny môže byť tenis. Po každom momente, ktorý sme s tebou zdieľali, sme na tom boli lepšie ako predtým,“ napísal Agassi.

Takmer každá z tenisových osobností má na Federera vlastnú mimoriadnu spomienku. Medzi najzaujímavejšie patria tie, s ktorými sa podelili Andy Roddick a Toni Nadal.

Roddick by si prial, aby jeho syn bol ako Federer, s tenisom to pritom nemá nič spoločné.

„Dúfam, že ak môj syn raz dosiahne čo i len stotinu z Rogerových úspechov, bude taký láskavý ako Roger. Nielen k ostatným hráčom, ale aj k organizátorom. V šatni som vídal hráčov, ktorí pásku na obmotanie rakety len hodili na podlahu a odišli. Federer

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roger Federer

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie