Denník N

Poslanca OĽaNO Husa obžalovali už pred štyrmi rokmi, prípad stojí na súde v Trnave

Igor Hus. Foto - FB Igora Husa
Igor Hus. Foto – FB Igora Husa

Poslanca OĽaNO, ktorý zastavil zmenu paragrafu 363, predstavovali ako bojovníka proti korupcii, Pročka Husovo hlasovanie mrzí.

Je pred voľbami, január 2020. Známy zabávač a nádejný kandidát na poslanca za OĽaNO Jozef Pročko na svojom facebookovom účte predstavuje kolegu z kandidátky a primátora Turčianskych Teplíc Igora Husa. Hovorí, že dlhých 25 rokov pracoval v polícii.

„Uvedomil si, že korupčné chápadlá sú prepletené skrz-naskrz celým systémom a postupne treba tieto chápadlá poodsekávať. Igor využije všetky skúsenosti, aby vyhral boj proti korupcii,“ sľubuje Pročko a dodáva, že Husa osobne pozná.

Hus bol už vtedy obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v štádiu pokusu, za čo hrozí 10 až 20 rokov väzenia. Z jeho predvolebnej vizitky sa to voliči nedozvedeli.

Hus aj Pročko sa do parlamentu dostali a dnes sú poslancami. Pročko uspel ako siedmy v poradí, Hus 46. Dostal 2482 preferenčných hlasov.

Keď chýba jeden hlas

Je streda 21. septembra 2022, OĽaNO je najsilnejšou vládnou stranou koalície, ktorá práve po odchode SaS z koalície stratila väčšinu v parlamente a pri presadzovaní zákonov sa stáva dôležitým každý jeden hlas. Poslanci rokujú o obmedzení právomocí generálneho prokurátora pri využívaní paragrafu 363, čo OĽaNO a predseda vlády Eduard Heger označujú za principiálnu vec, ktorú treba presadiť, no narážajú na odpor Sme rodina.

Paragraf 363 generálna prokurátora pod vedením Maroša Žilinku využíva inak ako jeho predchodcovia, čo komplikuje vyšetrovanie viacerých korupčných káuz. Parlament preto hlasuje o poslaneckom návrhu Lukáša Kyselicu a Milana Vetráka z OĽaNO, ktorý paragraf neruší, iba do súčasného znenia navrhuje vložiť vetu: „Porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci.“

Na posunutie zákona do druhého čítania napokon chýba jeden hlas. Z OĽaNO nehlasoval iba Hus. Čo na to dnes hovorí Pročko? „Hlasoval podľa toho, ako chce, mňa to mrzí, ale čo s tým spravím? Nič,“ reagoval poslanec. Hlasovania o dvoch ďalších návrhoch na úpravu paragrafu 363 pre obštrukcie Sme rodina a opozície preložili na budúci týždeň.

Samotný Hus ešte v stredu vyhlásil, že „každý systém vrátane prokuratúry musí byť kontrolovaný, inak môže dôjsť k jeho zneužitiu. Ja sám mám veľmi negatívne skúsenosti so zneužívaním inštitútu vznesenia obvinenia“. Počas prípravného konania sa aj on obrátil na generálneho prokurátora, aby jeho obvinenie zrušil podľa paragrafu 363. Rozhodoval prvý námestník Jaromíra Čižnára Peter Šufliarsky, Hus neuspel.

Jeho prípad je už dnes na súde.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie