Denník N

Ministrom môže byť riaditeľ cirkevnej školy z Trebišova, vymenovanie prebehne na budúci týždeň

Slavomír Partila. Zdroj - spolu-pre-mesto.sk
Slavomír Partila. Zdroj – spolu-pre-mesto.sk

Aké sú názory riaditeľa strednej cirkevnej školy Slavomíra Partilu na školstvo a vzdelávanie, známe nie je.

Ministra školstva vyberá koalícia po odchode SaS z vlády už dvakrát dlhšie, ako to bolo pri ostatných ministroch, ktorí chodia už druhý týždeň do práce a absolvovali už dve zasadnutia vlády.

Vo štvrtok všetko nasvedčovalo tomu, že nástupcom Branislava Gröhlinga z SaS sa pravdepodobne stane Slavomír Partila (48), ktorý je riaditeľom Strednej odbornej školy služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove. Tri vládne strany OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí sa počas výberu nového ministra stretli minimálne s poltuctom kandidátov.

Informáciu o Partilovi priniesla v stredu televízia Markíza, potvrdenú ju má aj Denník N. Dlhoročný riaditeľ strednej odbornej školy pôsobí ako viceprezident Združenia katolíckych škôl Slovenska, v rade organizácie zastupuje Košickú archieparchiu. Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v súvislosti s výberom nového ministra školstva v pondelok povedal, že jeho podmienkou je, aby to bol konzervatívne orientovaný odborník.

Na rade je teraz prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa vo štvrtok večer vráti z pracovnej cesty v New Yorku. Pred vymenovaním nového ministra sa pravdepodobne bude chcieť s kandidátom stretnúť. Pri menovaní troch nástupcov po ministroch SaS prezidentka minulý týždeň kritizovala, že sa nepodarilo hneď prísť aj s novým ministrom školstva.

Zastupujúcim ministrom tak je zatiaľ premiér Eduard Heger. Ten vo štvrtok v parlamente povedal, že nového ministra školstva prezidentka vymenuje až na budúci týždeň.

Boj proti škole, ktorá nechávala prepadnúť všetky deti

Partila vo štvrtok nechcel potvrdiť, či sa stane novým ministrom školstva. Priznal, že sa dostal do najužšieho výberu kandidátov, či jeho meno poslala vláda do Prezidentského paláca, však potvrdiť nevedel. Ak by si ho premiér vybral, ministerský post by zobral. „Ak budú s mojimi odpoveďami stotožnení, viem si to predstaviť,“ povedal.

Dodal, že zatiaľ ho nikto v piatok do Prezidentského paláca na rozhovor s prezidentkou nezavolal. „Som pripravený na prípadné pozvanie reagovať,“ tvrdí.

Kto je teda Jozef Partila?  Na Strednej odbornej škole služieb a priemyslu sv. Jozafáta v Trebišove pracuje už 15 rokov. Od roku 2007 bol zástupcom riaditeľa, o päť rokov sa stal riaditeľom. V roku 2004 získal titul doktora prírodných vied – RNDr., vyštudoval matematiku a fyziku na Prírodovedeckej fakulte v Košiciach. V Trebišove kandiduje ako nezávislý na post miestneho poslanca. Je ženatý a má dve deti.

Zapojil sa aj do boja proti susednej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie