Denník N

Mobilizácia je desivý vynález moderného štátu

Diktatúry mobilizujú prakticky neustále aj bez vojny, ale aj demokracie majú s mobilizáciou trpkú skúsenosť, keď Amerika posielala mladých mužov do Vietnamu.

Predstavujem si to dnes tak, ako si to pamätám z minulého režimu: prišiel mi papier, že mám na dva roky narukovať, a potom mi prišiel ešte dvakrát, keď ma povolali na trojtýždňové manévre. Vtedy síce nebola vojna (tú studenú som považoval za mier), ale aj tak mi vždy zovrelo žalúdok, keď povolávací rozkaz prišiel.

Vtedy do hĺbky pochopíte, že štát a jeho totalitný režim si nárokuje váš život, hoci vy s tým štátom nechcete mať nič spoločné. Je to trochu, ako keď vám lekár oznámi, že máte rakovinu a zostáva vám pol roka života: tiež nechcete mať s rakovinou nič spoločné, ale ona sa vás nepýta.

Keby ruskí muži chceli bojovať na Ukrajine, už by sa dávno prihlásili. Je teda zrejmé, že tí, ktorých Putin v rámci mobilizácie pošle na front, do vojny ísť nechceli. Ale budú musieť. Prvý raz od druhej svetovej vojny im ruský štát prikazuje, aby zaň masovo umierali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie