Denník N

Slovensko na križovatke

Smer dostal štyri roky, počas ktorých sa mu nič dôležité nepodarilo dosiahnuť.

Autor je predsedom strany Most-Híd

Marcové parlamentné voľby budú veľmi dôležitým okamihom pre budúcnosť Slovenska. Dnes totiž môžeme vidieť výsledky alebo lepšie povedané dôsledky vládnutia jednej strany.

Jednofarebná vláda je príkladom nekontrolovaného využívania, zneužívania moci a premárnených šancí. Nie vlastných, ale šancí občanov Slovenska. Dosluhujúca vláda pred štyrmi rokmi dostala od ľudí mandát urobiť život na Slovensku lepším, naštartovať procesy, ktoré nie sú na štyri roky, ale minimálne na nasledujúce desaťročie.

Žiaľ, musíme skonštatovať, že nič z toho sa jej nepodarilo. Uplynulé štyri roky charakterizovali podozrenia z korupcie pri verejných obstarávaniach, žalostný stav v zdravotníctve, kde sa strácajú desiatky miliónov eur, rezort školstva bez zásadných reforiem, vysoká nedôvera v justíciu, nefungujúci právny štát, ďalšie prehlbovanie regionálnych rozdielov či populistické rozdávanie sociálnych balíčkov. To som pomenoval len niektoré oblasti problémov, pričom ich je, samozrejme, oveľa viac.

Vláda, ktorá mala a stále má takúto podporu, môže byť efektívnejšia, ambicióznejšia a úprimnejšia. Namiesto účinného boja so zanedbaným systémom vzdelávania a podpriemerných platov učiteľov, s nízkymi príjmami zdravotníckeho personálu a sociálnych pracovníkov posilňuje štátny aparát. Zvyšuje sa podpora policajtov a úradníkov. A eurofondy sú stále zlatou baňou pre vyvolených. Takzvaná sociálna vláda je štedrá predovšetkým k štátnej byrokracii a k vyvoleným dodávateľom tovarov a služieb.

Nielen program, ale aj jeho nositelia sú dôležití

Prístup strany Most-Híd v prípade účasti vo vláde by bol iný. Naším prvoradým cieľom by bolo spustenie systémových zmien vo viacerých rezortoch, ktoré by priniesli zmenu valorizácie dôchodkov, stabilizáciu druhého piliera, skutočnú podporu regiónov, zníženie daní a odvodov pre malých a stredných podnikateľov, efektívnejšie vynakladanie peňazí v zdravotníctve, fungujúci právny štát, vyššie mzdy učiteľom či viac transparentnosti vo verejnom priestore.

Strana Most-Híd má už viac ako rok schválený program Občianska vízia, na ktorom pracovali viaceré tímy odborníkov. Ponúkame v ňom predovšetkým konkrétne systémové zmeny, o ktorých sme presvedčení, že dokážu riešiť najzávažnejšie problémy Slovenska.

Cez víkend tiež strana Most-Híd schválila kandidátku, ktorej výsledkom je kombinácia skúsenosti a nových myšlienok. Pri kandidátke je podľa mňa dôležité to, aby ľudia vrátane nestraníkov na nej tvorili jeden tím, ktorý presadzuje spoločné programové ciele a vyznáva rovnaké hodnoty. Išlo aj o to, aby ľudia na kandidátke boli spolunositeľmi hlavných programových priorít strany, ako sú hodnoty občianskej spoločnosti, budovanie právneho štátu, zmenšovanie regionálnych rozdielov a podpora menšín na Slovensku. Preto som rád, že máme na kandidátke ľudí so silnými osobnými príbehmi, ktorí majú Slovensku čo ponúknuť. Som presvedčený o tom, že je to dobrá ponuka pre voličov.

Občania v marcových parlamentných voľbách totiž budú rozhodovať o tom, či chcú pokračovať v ceste, ktorú razí súčasná jednofarebná vláda a ktorá vedie k prehlbovaniu problémov alebo sa Slovensko vydá cestou systémových zmien a rozumných riešení, ktoré ponúkame my spolu s našimi partnermi. Som presvedčený, že tri strany Most-Híd, KDH a Sieť dokážu byť dôveryhodnou a stabilnou alternatívou, ktorá môže nahradiť vládu jednej strany.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie