Denník N

Od odchodu SaS sa Sme rodina zbližuje s tarabovcami. Častejšie hlasujú tak, ako to vyhovuje Kollárovi

Boris Kollár a Tomáš Taraba. Foto - N a TASR
Boris Kollár a Tomáš Taraba. Foto – N a TASR

Za dobrý deal označil predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský, ak by trojica poslancov okolo Tomáša Tarabu podporovala vládu výmenou za kreslo podpredsedu parlamentu.

Pre predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) sa stávajú tarabovci politickým spojencom, keď chce v parlamente presadiť svoje záujmy. Ukazujú to hlasovania na septembrovej schôdzi parlamentu, ktorý prvýkrát zasadá po vzniku menšinovej vlády.

O trojici poslancov okolo Tomáša Tarabu, ktorých do parlamentu dostal fašista Marian Kotleba, už počas leta hovoril Kollár ako o prijateľných partneroch, ktorých by zobral do poslaneckého klubu, keby prejavili záujem.

„Nemám s nimi problém. Sú to kresťania, tvrdí kresťania, žiadni fašisti,“ povedal o nich Kollár koncom júla v rozhovore pre Denník N.

Prestup sa zatiaľ neudial, SaS Richarda Sulíka koalíciu už opustila a menšinová vláda potrebuje v parlamente každý hlas.

Už prvý týždeň septembrovej schôdze parlamentu preto priniesol otázku, či tarabovci z malej strany Život nezačali náhle podporovať vládne zákony. Tvrdí to napríklad poslanec Hlasu Erik Tomáš. „Dnešné hlasovanie v parlamente potvrdilo, že vznikla nová vládna väčšina OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí + tarabovci,“ napísal v utorok.

Pri detailnejšom pohľade sa ukazuje, že hlasovanie trojice poslancov okolo Tarabu kopíruje skôr postoj Sme rodina, než celej trojkoalície na čele s OĽaNO. Nepodporujú všetky vládne návrhy, aj tak je však vidno posun v porovnaní s tým, ako sa správali v minulosti.

Kollárova Sme rodina nemá problém ani s tým, aby Tomáš Taraba, ktorý kandidoval za Kotlebovu ĽSNS, obsadil post podpredsedu parlamentu, čo je jedna z najvyšších ústavných funkcií v štáte.

„Ja osobne s ním problém nemám. V prípade, ak by podporoval návrhy zákonov, tak si myslím, že by to bol dobrý deal,“ povedal pre HNTV podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský.

Tarabovcami sú traja poslanci Filip Kuffa, Tomáš Taraba a Štefan Kuffa, ktorí sa dostali do parlamentu na kandidátke ĽSNS. Foto – TASR

Jún verzus september: je tu obrat

Denník N si pre základné porovnanie, ako hlasujú tarabovci, zvolil ako vzorku vládne návrhy zákonov, o ktorých poslanci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

Sme rodina

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie