Denník N

Predseda PS Šimečka: Dávame koalícii dve schôdze a dosť (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Musím sa priznať, že pokiaľ ide o špeciálneho prokurátora, mali sme pochybnosti pre jeho politické väzby, ale robotu robí dobre, vraví podpredseda Európskeho parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • či dôveruje vyšetrovaniu veľkých káuz,
  • ako vníma hlasovanie koalície s tarabovcami,
  • či SaS urobila dobre, keď odišla z vlády,
  • kto je na Slovensku konzervatívec európskeho typu,
  • či si vie predstaviť koalíciu s OĽaNO.

V budove Národnej rady bol konzervatívny samit a predseda Sme rodina Boris Kollár povedal, že „naším spoločným cieľom je poraziť v demokratických voľbách netolerantných progresívcov“, a odôvodnil to tým, že chce slobodu a úctu k tradíciám. Čo vlastne znamená slovo progresívny?

Pre každého asi niečo iné. Pre mňa a Progresívne Slovensko je to snaha posunúť našu krajinu vpred v oblastiach, ako je vzdelávanie, zdravotníctvo, ako je kríza, v ktorej sa nachádzame. Progresívnosť znamená hľadať riešenia k veľkým témam. Pre Borisa Kollára to zjavne znamená niečo iné. Vraví, že jeho cieľ je poraziť progresívcov, zjavne je to zmysel jeho politiky. Pre mňa nie je politickým cieľom poraziť Borisa Kollára alebo kohokoľvek, možno Fica. Pre mňa je cieľom pozdvihnúť úroveň našich škôl, zabezpečiť dostupnosť kvalitnej zdravotnej starostlivosti, aby ľudia mali z čoho platiť účty za energie. Preto sme šli do politiky. Vnímam to teda úplne inak ako Boris Kollár, pre ktorého to je nejaká vojna.

Predtým politici, ktorí o sebe hovorili, že sú konzervatívni, spomínali zlých liberálov. Teraz pribudlo aj slovo progresívny. Je to kvôli Progresívnemu Slovensku? 

Sčasti áno, lebo sme liberálna strana. Sčasti sa to mení aj vo svete a nie je to len otázka Slovenska alebo slovenskej debaty. Aj vo svete ultrakonzervatívci začínajú používať slovo progresívny ako strašiaka alebo diabla. Odkedy PS vznikalo pred piatimi rokmi, to slovo vo svete zmenilo svoj význam. Problém na Slovensku nie je v tom, že konzervatívci a liberáli majú dialóg alebo spolu nesúhlasia, veď to je prirodzené. Pre mňa ako progresívneho a liberálneho politika je dnes ten najväčší problém, že nemáme príčetných, normálnych, rozumných konzervatívcov, s ktorými by sme mohli nesúhlasiť, sporiť sa s nimi alebo sa ich snažiť vo voľbách poraziť a potom normálne spolupracovať. Takí tam chýbajú. Ľudí ako Boris Kollár nepovažujem za konzervatívcov európskeho typu, ako sú napríklad moji kolegovia v Európskom parlamente. U nás sa posunul význam toho, čo je konzervatívne.

Video: Predseda PS Šimečka: Dávame koalícii dve schôdze a dosť
(autorky: Martina Koník, Monika Tódová)

Čo to hovorí o slovenskom konzervativizme, keď ho reprezentuje Boris Kollár a ostatní konzervatívni sa voči tomu neohradia? 

Je to obrovský problém, lebo to zabíja akýkoľvek zmysluplný dialóg. Keď sa dnes hovorí o nejakých kultúrnych vojnách, tak to predsa nie je. Progresívne Slovensko v zásade len bráni status quo. Nemáme žiadne radikálne ani revolučné návrhy ohľadom sexuálnych menšín alebo iných tém. Naopak, sú to, bohužiaľ, práve radikálni pravičiari, konzervatívci, ktorí sa návrhmi ako zákaz vešania vlajok a obmedzenie interrupcií snažia narušiť, čo je dnes status quo. Je to nerovný boj. Neviem, prečo na Slovensku chýbajú rozumní konzervatívci, asi si to musia zodpovedať predovšetkým oni. V Európskom parlamente mám kolegov z Európskej ľudovej strany (EPP), čo je najväčšia európska politická strana. S mnohými nesúhlasím, ale sú to často moji blízki politickí partneri. Aj Roberta Metsola, predsedníčka Európskeho parlamentu, s ktorou veľmi úzko spolupracujem, je z EPP, je konzervatívna a v našej spolupráci to nie je žiaden problém.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Michal Šimečka

Progresívne Slovensko

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie