Denník N

„Hrajte už niečo.“ Calzonov debut priniesol tragický polčas aj prvé zásadné zmeny (+ analýza)

Francesco Calzona. Foto - TASR
Francesco Calzona. Foto – TASR

Slovensko prehralo v Lige národov s Azerbajdžanom 1:2.

Nebol to zápas o postup, teraz sú dôležité iné veci.

Získať si naspäť dôveru futbalovej verejnosti, začať hrať atraktívny futbal a vytvoriť funkčný systém, ktorý vytrhne slovenskú reprezentáciu z marazmu. Ak jednotlivé aspekty začnú fungovať, vrátia sa aj diváci na štadión.

Včera večer ich prišlo do Trnavy necelých tritisíc. A aj tí, čo prišli, sa po prehre 1:2 s Azerbajdžanom v Lige národov len sotva vrátia.

„Sami sme sa do tejto situácie dostali našimi výkonmi a výsledkami. Kto sa trochu vyzná, však vie, že za dva dni sa nedá prekopať celý systém,“ povedal ešte pred zápasom kapitán Milan Škriniar.

„Hrajte už niečo!“ hromžil frustrovaný fanúšik z poloprázdnej tribúny, keď na tabuli svietilo zhruba tridsať minút prvého polčasu. Ten napokon priniesol iba veľkú futbalovú nudu a déjà vu z posledných mesiacov.

„Zápas ste videli. Nezačali sme dobre. Chalani sa až príliš sústredili na plnenie mojich pokynov. Bol to mentálny blok. Paradoxne ich oslobodil až gól súpera,“ vysvetľoval Francesco Calzona, pre ktorého to bol prvý zápas v pozícii trénera slovenského národného tímu.

A zároveň prvý v pozícii hlavného trénera, doteraz bol asistentom so zameraním na defenzívu, napríklad vo viacerých kluboch spolupracoval s Mauriziom Sarrim. Odporučil ho Marek Hamšík, ktorý pozná jeho prácu z čias, keď sa stretli v Neapole.

Talian pred novinármi priznal, že očakával herné trápenie. Nečakal však, že potrvá celý prvý polčas.

Hostia vyhrávali od 44. minúty, keď sa v šestnástke šikovne presadil Renat Dadašov.

Po zmene strán si slovenskí futbalisti vytvorili väčší tlak a v nadstavenom čase vyrovnal z jedenástky Erik Jirka. Keď sa zdalo, že hráči môžu zbabraný zápas ešte otočiť, prišla zbytočná chyba v šestnástke, po ktorej Azerbajdžan rozhodol o výhre.

„Bola to naivita. Chalani nevideli loptu, sústredili sa iba na pozície. Sú to situácie, ktoré si ako tím nemôžeme dovoliť,“ povedal taliansky tréner.

Calzonov debut nepriniesol iba herné trápenie. V porovnaní s jeho predchodcom Štefanom Tarkovičom sme videli prakticky nový tím, v ktorom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalová reprezentácia

Liga národov

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie