Denník N

Túto zimu môžete spaľovať všetko, povedal Kaczyński. Kríza prehĺbi poľské problémy s ekológiou

Dusíme sa, znela kampaň poľskej odnože Greenpeace, ktorá upozorňovala na smog v Krakove. Situácia sa v meste zlepšila. Foto - Flickr/Greenpeace Polska
Dusíme sa, znela kampaň poľskej odnože Greenpeace, ktorá upozorňovala na smog v Krakove. Situácia sa v meste zlepšila. Foto – Flickr/Greenpeace Polska

Poľsko je krajina, ktorá ekonomicky rastie najrýchlejšie v Európe, ale aj niektoré sídliská v Krakove nemajú vlastnú kanalizáciu, rieky sú znečistené a v podhorských dedinách je pre kúrenie uhlím či odpadkami obrovský smog.

Ekologická katastrofa na rieke Odra, nefungujúce kontroly ochrany životného prostredia a najväčší smog v Európe, ktorý má byť obzvlášť silný v najbližšej zime. To všetko pri súčasnom vysokom ekonomickom raste, ktorý bol v rokoch 1989 – 2022 jedným z najväčších v Európe.

Poľsko je príkladom krajiny, ktorá po páde komunizmu zožala veľké úspechy takmer vo všetkých oblastiach. Výnimkou je ochrana životného prostredia a prírody.

Problémy v oblasti ochrany životného prostredia boli donedávna v Poľsku neviditeľné, pretože Poľsko vďaka integrácii do EÚ radikálne zlepšilo svoju situáciu v porovnaní s časmi socializmu. Postavilo sa množstvo čističiek odpadových vôd a stovky kilometrov kanalizačných systémov, zatvorili sa jedovaté priemyselné závody a namiesto vyhadzovania všetkých odpadkov na skládky sa zaviedol systém triedenia odpadu a moderné spaľovne.

Najväčší pokrok v oblasti ochrany životného prostredia a prírody nastal v období príprav na členstvo v EÚ a v prvých rokoch po vstupe, keď Brusel kládol Poľsku ťažko splniteľné podmienky a Poliaci ich realizovali.

Niekoľko rokov po vstupe táto bruselská motivácia už neexistovala a firmy a úradníci sa naučili vyhýbať sa environmentálnym nariadeniam.

Poliaci sa spamätali až v lete 2022, keď sa odhalila obrovská ekologická katastrofa na rieke Odra. A to je len časť problému, pretože prakticky všetky poľské rieky, vrátane Visly, sú nadmieru znečistené, okrem horských potokov a malých riek v regiónoch Mazury, Podlasie a Pomoransko.

Šesť mesiacov v roku, od októbra do konca marca, je takmer v celom Poľsku vzduch nedýchateľný pre dusivý smog. A nepomôže ani útek na vidiek či do hôr, lebo tam je to ešte horšie. Zdrojom smogu sú domáce kachle, v ktorých sa spaľuje uhlie, drevo a odpadky.

Otrávená voda v riekach

Krakovské diskusné skupiny na Facebooku z času na čas ukazujú historické fotografie zo 60. rokov minulého storočia, keď existovala piesočnatá pláž hneď vedľa kráľovského hradu Wawel, stovky obyvateľov mesta sa kúpali vo Visle. Ďalšie fotografie ukazujú kúpanie v neďalekom prítoku Visly, rieke Rudawa, dnes otrávenej takisto ako susedná Bialucha. Zakaždým tieto fotografie vzbudzujú šok a nedôveru. Dnes by do Visly, Rudawy a Bialuchy nikto nevstúpil, pretože kvalita vody napriek určitému zlepšeniu v porovnaní s 80. rokmi stále presahuje všetky normy.

Krakov je druhé najväčšie mesto v Poľsku a jedno z najbohatších miest v strednej Európe. Napriek tomu v tomto miliónovom kráľovskom meste bez problémov nájdeme sídliská, v ktorých dodnes nie je kanalizácia. Patria sem Łęg, Wadów, Węgrzynowice a Kościelniki. Obyvatelia ulice Zajęcza pri Visle, ktorá sa nachádza len 4,3 kilometra od Hlavného námestia, sa už roky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie