Denník N

Národné parky hľadajú šéfov. Kandidujú ochranári, kritizovaný úradník aj plagiátor

Veľká Studená dolina a Slavkovský štít z Tatranskej magistrály. Foto – Soňa Mäkká
Veľká Studená dolina a Slavkovský štít z Tatranskej magistrály. Foto – Soňa Mäkká

Ministerstvo životného prostredia bude tento týždeň vyberať riaditeľov deviatich národných parkov. Do konkurzu sa prihlásilo 24 uchádzačov, medzi nimi sú aj kritizovaný úradník, podnikateľka v cestovnom ruchu, lesník, mimovládni ochranári či architekt, ktorý celú koncepciu odkopíroval.

Od 1. apríla 2022 fungujú slovenské národné parky po novom. V rámci reformy sa pretransformovali na samostatné právne subjekty s podstatne vyššími právomocami, než mali dovtedy.

Keďže ide o nové organizácie, ministerstvo životného prostredia musí do šiestich mesiacov urobiť výberové konania na riaditeľov správ všetkých národných parkov. Tie sa konajú od 28. do 30. septembra, noví riaditelia by mali nastúpiť do funkcie 1. októbra 2022.

Do výberových konaní sa prihlásilo 24 uchádzačov, najviac v Tatranskom národnom parku. Niektorí doterajší riaditelia národných parkov už nechcú pokračovať. Medzi kandidátmi sú iní pracovníci národných parkov, progresívny lesník, podnikateľka v cestovnom ruchu či zástupcovia mimovládneho sektora.

Od nových riaditeľov sa čaká kreativita, nie zákazy

Národné parky majú byť po novom v regiónoch dôležitejšími hráčmi než v minulosti. Minister životného prostredia Ján Budaj v rozhovore pre Denník N povedal, že ich majú viesť schopní ľudia, ktorí budú iniciovať a získavať európske projekty a budú schopní zhromaždiť okolo seba občiansku spoločnosť.

„Nie je možné, aby ochranári konali už iba ako regulátori, teda ľudia, ktorí sú zvyknutí niečomu brániť, ale budú to ľudia, ktorí budú podporovať a rozvíjať svoj región najmä po stránke socioekonomického vývoja.“ povedal Ján Budaj.

Od nových riaditeľov čaká aj to, že vymyslia rôzne aktivity v oblasti cestovného ruchu na to, aby sa diverzifikoval zdroj príjmov. „Splavy, krásne vyhliadky, jaskyne, najrôznejšie druhy prázdninových ponúk, to všetko bude na ich tvorivosti a rozhodnutí.“

Výberové konania budú rozdelené do dvoch častí. V rámci prvej časti komisia overí odborné znalosti uchádzačov. Komisiu zostavuje rezort životného prostredia, jej súčasťou budú aj odborníci zvonku. Úspešní uchádzači z prvej časti postúpia do druhej fázy konkurzu, ktorá sa uskutoční formou verejného vypočutia. To bude vysielané naživo cez Facebook ministerstva životného prostredia, verejnosť bude mať možnosť klásť uchádzačom otázky.

Niektorí taja meno, životopis aj koncepciu

Poznáme mená 21 kandidátov. Podľa ministerstva životného prostredia zvyšní traja uchádzači neudelili súhlas so zverejnením osobných údajov vrátane mena a priezviska, čo rezort musí rešpektovať.

Podľa informácií Denníka N je jedným z nich kontroverzný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie