Denník N

Pri liečbe duševne chorých v Česku pomáhajú aj ľudia, ktorí sami zažili psychické ochorenie. Ako fungujú peer konzultanti?

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Peer konzultanti sú v Česku súčasťou odborných tímov v centrách duševného zdravia aj na nemocničných oddeleniach. O podobné zmeny sa na Slovensku usiluje Liga za duševné zdravie.

Hlavná budova pražskej Psychiatrickej nemocnice Bohnice pripomína skôr zámok, než vstup do nemocničného areálu. Obchádzam ju zľava a úzkym chodníkom vchádzam do rozľahlého zeleného parku, v ktorom je rozmiestnených viac než tridsať nemocničných pavilónov. Keďže park je voľne prístupný, slnečné dni v ňom trávia nielen pacienti, ale aj obyvatelia neďalekého sídliska.

Dnes však park pôsobí opustene. Z mokrých lavičiek kvapká dažďová voda a kľukaté cestičky spájajúce jednotlivé pavilóny sú celkom prázdne. Pridávam do kroku, prechádzam okolo kostola a za ním sa za veľkými listnatými stromami ukrýva pavilón 19. Pred ním ma už čaká Josef Gabriel, predseda Dobrého miesta.

Dobré miesto je nezisková organizácia, ktorá prevádzkuje centrum s voľnočasovými aktivitami pre pacientov psychiatrickej nemocnice, takzvané peer centrum. Peer je človek s rovnakou alebo podobnou skúsenosťou ako ľudia, s ktorými pracuje.

Zapojenie peer konzultantov do systému starostlivosti o duševné zdravie je súčasťou veľkej psychiatrickej reformy, ktorá v Česku prebieha už niekoľko rokov. Laickí konzultanti sú súčasťou tímov centier duševného zdravia, ktoré postupne vznikajú naprieč celou republikou. Pracujú aj na niektorých nemocničných oddeleniach či v neziskových organizáciách, ktoré sa sústreďujú na pomoc duševne chorým.

Peer konzultanti ako dlhodobo stabilizovaní ľudia s duševnou chorobou zdieľajú svoj príbeh a skúsenosti s tými, ktorí v liečbe nie sú ešte tak ďaleko, čím im dodávajú nádej a motiváciu. Navyše sú spojkou medzi odborným tímom zdravotníkov a sociálnych pracovníkov a pacientmi.

Keď vám diagnóza od základov zmení život

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Zdravotníctvo

Zdravie

Teraz najčítanejšie