Denník N

Ďakujem, Kalligram. Köszönöm, László!

Zásadný problém krachujúceho vydavateľstva Kalligram sa prejavil v tom, ako málo ľudí ním vydávané hodnotné a dôležité tituly zaujímali.

Jednou z najsmutnejších kultúrnych správ roka je zánik vydavateľstva Kalligram. Všetci zamestnanci už dostali výpovede a koniec roka prinesie aj koniec výnimočného príbehu, ktorý sa začal roku 1991 najprv maďarskými, neskôr hlavne slovenskými knihami. László Szigeti síce ukončenie činnosti položartom oznamoval viac ako desaťročie, ale naozaj vážne to začalo byť až v uplynulých mesiacoch.

Pri spätnom pohľade sa ukazuje, ako ťažko sa bude slovenská kultúra vyrovnávať s tým, keď sympatický a múdry Maďar z Dunajskej Stredy a jeho tím prestanú vydávať zvyčajných päťdesiat titulov ročne. Netuším, či niekto v dnešnej SNS tuší, kde vyšli jediné fundované dejiny tejto politickej strany…

Kalligram fungoval ako štandardné európske vydavateľstvo, len mu na rozdiel od západných firiem chýbalo to kľúčové – funkčná hospodárska stratégia. S týmto problémom u nás na knižnom trhu dlhodobo zápasia viacerí, ktorých, obávam sa, postihne v dohľadnom čase podobný osud. Nastali neúprosné časy. Finančné skupiny ovládli aj kníhkupectvá a distribúcie.

Keďže kultúra je u nás tradične silno spolitizovaná, Kalligramu sa za istých ministrov darilo mimoriadne a za iných vôbec. Vydavateľov bez ekonomických výsledkov zachraňovali granty, ale tie už v súčasnosti nestačia. Systém sa nastavil nespravodlivo – stačí si porovnať, koľko dostáva SND (o cirkvi ani nehovoriac) automaticky a o koľko neprestajne súťažia pôvodná literatúra či umelecký preklad.

Miloval som Kalligram, kam som vždy dva-trikrát ročne prišiel s prázdnym ruksakom a pri odchode sa mi pod nákladom lámal chrbát. Neviem spočítať, koľko knižiek od nich vlastním, ale cením si ich všetky. Ako každý knihomoľ, aj ja mám svojich favoritov ako Földényiho Melanchólia, Esterházyho Harmonia caelestis, Drndičovej Sonnenschein či najnovšie Borbélyho Vydedenci, všetky štyri vo vynikajúcich prekladoch.

Zásadný problém vydavateľstva, ale myslím si, že aj celej slovenskej spoločnosti, sa prejavil v tom, ako málo ľudí takéto hodnotné a dôležité tituly zaujímali, ako okrajovo rezonovali či dokonca zostali nepovšimnuté. Mne Kalligram roky formoval myslenie, rozširoval poznanie, a tým aj zmenil život, a za to mu ďakujem.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie