Denník N

Vývoj bojov (211. deň): Nie, Rusko sa proti Putinovi nebúri, muži poslušne odchádzajú na jatky

Bilbord v Luhansku, ktorý propaguje referendum za pripojenie k Rusku. Foto - TASR/AP
Bilbord v Luhansku, ktorý propaguje referendum za pripojenie k Rusku. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Dve čerstvé Putinove podlosti – referendum a spôsob mobilizovania.
  • Samostatným fenoménom mobilizácie je rozšírený ruský alkoholizmus.
  • Lyman majú stále Rusi, ale tlak naň pokračuje.
  • Rusi v Donecku tvrdohlavo útočia do plných.
  • Vtip dňa – ukrajinský minister zahraničia vyprevadil Lavrova z OSN.
  • Mapy dňa – Lyman a Bachmut.
  • Videá dňa – mobilizácia na ruský spôsob; ako prebieha vopred sfalšované referendum; zostrelenie ďalšieho vrtuľníka Ka-52; HIMARS strieľa na prekvapujúco malý cieľ.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Obsahuje zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za štvrtok 22. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Dve čerstvé Putinove podlosti. Asi je lepšie nenechať sa pomýliť zábermi z väčších ruských miest, na ktorých zopár stoviek ľudí protestuje proti mobilizácii. A nepreceniť ani videá z hraníc so susednými štátmi alebo z letísk, kadiaľ uteká časť lepšie informovaných a asi aj majetnejších ruských mužov.

Mobilizácia v Rusku beží naplno a státisíce budúcich vojakov poslušne nastupujú do lietadiel, autobusov a vlakov, aby mnohí z nich odišli v ústrety smrti, po ktorej sa premenia na biele lady pre pozostalých. Miera mobilizácie dokonca naznačuje, že do boja nakoniec pôjde viac ako avizovaných 300-tisíc nových vojakov.

Odborový zväz leteckých dispečerov dokonca ruského premiéra požiadal, aby jeho členovia, ktorých desiatky z Irkutska, Kamčatky a Magadanu dostali povolávacie rozkazy, nemuseli ísť do vojny. V opačnom prípade je ohrozená civilná letecká doprava.

Väčšiu výpovednú hodnotu ako zábery na zopár statočných a rozumnejších poskytujú videá z regiónov. Až na výnimky sa táto obrovská nešťastná krajina opäť podvoľuje svojmu diktátorovi. Nedá sa vylúčiť, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie