Denník N

Režisér Brett Morgen nakrútil o Davidovi Bowiem skvelý film. Takmer ho to stálo život

Americký filmár Brett Morgen chcel robiť dokument o slávnom britskom spevákovi ešte počas jeho života. Obaja sa stretli už v roku 2007, ale nedopadlo to dobre. Režisér predstavil svoj nápad na roadmovie, ale Bowiemu sa vôbec nepozdával. Medzi rečou ho zvozil aj za jeho starší film Chicago 10 a nakoniec mu položil otázku, ktoré albumy z jeho tvorby má rád. Morgen mu povedal, že žiadna z jeho nahrávok po roku 2003 mu nič nehovorí a bolo vymaľované. Z projektu nič nebolo.

Morgen sa medzitým pustil do dvoch ďalších hudobných dokumentov. Crossfire Hurricane o rannej ére Rolling Stones a Cobain: Montage Of Heck dopadli nadmieru výborne, podobne ako film Jane o antropologičke Jane Goodallovej, no režiséra myšlienka na film o svojom hrdinovi nikdy neopustila.

Bowie v citáciách

David Bowie v januári 2016 zomrel. Pred smrťou stačil povedať svojmu manažérovi, že by bolo fajn, kedy z jeho bohatého archívu vznikol nejaký zaujímavý dokument, no nemal záujem o žiadne filmárske klišé na spôsob hovoriacich hláv. Práve vtedy opäť vstúpil do hry Morgen s víziou nového typu hudobného dokumentu pre kiná IMAX a nakoniec dostal zelenú. Myslel si, že celé pozretie filmového materiálu mu zaberie štyri mesiace, no nakoniec mu to trvalo dva roky. Medzitým vyčerpal celý rozpočet a musel prepustiť všetkých spolupracovníkov, pretože nemal na výplaty. V editácii pokračoval sám a drel šestnásť hodín denne.

Nakoniec dostal infarkt. Jeho srdce sa na tri minúty zastavilo a týždeň strávil v kóme. Keď sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie