Denník N

„My sme potešili ľudí, čo ste dokázali vy?“ Iránski futbalisti bojujú s politikmi

Po smrti 22-ročnej Mahse Amíniovej, ktorá bola zatknutá mravnostnou políciou pre nesprávne nosenie hidžábu, sa v Iráne opäť protestuje. „Smrť diktátorovi,“ kričali niektorí demonštranti, pričom mysleli na ajatolláha Alího Chámeneía, najvyššieho duchovného vodcu v krajine.

A aj teraz do napätej politickej situácie v krajine zasahuje futbal. Ten je populárnejším športom v Iráne a vždy bol prostriedkom na vyjadrenie politických názorov. Viacerí futbalisti na sociálnych sieťach vyjadrili svoju podporu protestujúcim.

Najznámejším z nich je 127-násobný reprezentant Ali Karimi, bývalý záložník Bayernu Mníchov, ktorého kedysi opisovali ako „ázijského Maradonu“. „Nesnažím sa o zisk politického postu ani moci. Chcem iba mier, komfort a blahobyt všetkých Iráncov – po celej našej krásnej a veľkej krajine,“ napísal na Instagrame.

Ďalší futbalista, hviezdny útočník reprezentácie Sardar Azmoun, zase na Instagrame na vyjadrenie podpory protestom napísal: „Ak sú toto moslimovia, môj bože, tak potom nech je zo mňa neveriaci.“

43-ročný Karimi pred rokom kandidoval na post šéfa Iránskej futbalovej federácie, ktorú v minulosti viackrát obvinil z korupcie. Aj keď s hráčskou kariérou skončil v roku 2014, svoju pretrvávajúcu popularitu často využíva na kontroverzné vyhlásenia namierené proti miestnym politikom. To hnevá podporovateľov režimu a aj samotného Chámeneía.

Karimi totiž kritizoval aj vyhlásenia vtedajšieho ministra zahraničných vecí Mohammada Džavád Zarífa, keď presadzoval tvrdšiu politiku voči Izraelu. Do Karimiho sa potom pustil Hassan Abbasí, člen Iránskych revolučných gárd, mocnej časti armády. Ten nazval futbalistov „bezcennými ľuďmi, ktorí nechápu politiku, spoločnosť a náboženstvo, a morálne a islamské princípy“. Karimi mu odpovedal: „Aspoň sme potešili srdcia niektorých ľudí. Čo ste dokázali vy?“

Do sporu sa vtedy zapojil aj ajatolláh Chámeneí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Nepokoje v Iráne

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie