Denník N

Liga majstrov nás stojí peniaze, ale buduje značku a zlepšuje mužstvo, hovorí marketingový riaditeľ hokejového Slovana

Milan Vajda v roku 2018. Foto - TASR/Jakub Kotian
Milan Vajda v roku 2018. Foto – TASR/Jakub Kotian

Aj keď minulý rok stála Liga majstrov hokejový Slovan Bratislava 60- až 70-tisíc eur, tento rok sa do nej rozhodol vrátiť. Aj preto napríklad Banská Bystrica túto súťaž nehrala, hoci sa stala slovenským majstrom.

„Nechcem hovoriť za iné kluby. Predpokladám, že klub, ktorý dokáže zvíťaziť v slovenskej extralige, je zároveň schopný ekonomicky zvládnuť účasť v Lige majstrov,“ hovorí Milan Vajda, marketingový riaditeľ Slovana.

Slovan v tejto sezóne zatiaľ v CHL odohral štyri zápasy, všetky prehral, dvakrát s Tapparou Tampere aj Red Bullom Mníchov. Účinkovanie v C-skupine zakončí dvomi zápasmi so švajčiarskym Rapperswilom v stredu 5. októbra doma a 11. októbra vonku.

Milan Vajda v tomto rozhovore hovorí aj o:

  • jeho názore na možnú účasť klubov KHL v Lige majstrov;
  • dôvodoch, pre ktoré je účasť na tomto turnaji pre kluby aj napriek vysokým nákladom stále atraktívna;
  • potenciálnych spôsoboch, ako zvýšiť popularitu súťaže medzi priaznivcami hokeja.

Hokejová Liga majstrov je oproti futbalovej, v ktorej sa točia milióny eur, stratovou záležitosťou. Prečo je podľa vás účasť na tomto podujatí pre kluby dôležitá? 

V Lige majstrov účinkujú najlepšie klubové celky Európy z najvyspelejších hokejových krajín starého kontinentu. V nabitom kalendári hokejovej sezóny je len veľmi ťažké nájsť termíny na podobne kvalitnú konfrontáciu, akú umožňuje Liga majstrov. Pre Slovan ako klub je veľmi dôležité neustále posilňovať prítomnosť svojej značky v Európe. Aj keď hokejová Liga majstrov, prirodzene, nie je taká lukratívna ako futbalová, každým rokom sa jej darí zvyšovať finančné odmeny pre zúčastnené celky. Navyše je to súťaž, ktorú si organizujú a riadia samotné kluby. Slovan má napriek slabším výsledkom v CHL veľmi dobré meno a ako taký bude ďalší rozvoj Ligy majstrov podľa svojich možností podporovať.

Mnoho zahraničných odborníkov z oblasti bankovníctva hovorí, že s futbalovou Ligou majstrov sa hokejová nikdy nebude môcť porovnať. Čo si o tom myslíte?

Aj pre športového laika je predsa pochopiteľné, že hokej futbalovú Ligu majstrov nikdy nemôže tromfnúť. Futbal sa reálne hrá vo vyše 200 krajinách sveta. Hokej na akej-takej úrovni ledva v dvadsiatke krajín. Tým je povedané všetko, vo futbale sa točia neporovnateľne väčšie peniaze a tento stav je ekonomicky objektívny. To však neznamená, že by hokej nemohol mať v Európe solídnu klubovú súťaž, ktorá bude pre najlepšie ligové tímy dostatočne atraktívnou medzinárodnou nadstavbou.

V období pred začiatkom vojenského konfliktu na Ukrajine sa riešila účasť tímov z KHL. Myslíte si, že ak sa politická situácia upokojí, môžu sa dostať do tejto súťaže aj mužstvá z najlepšej európskej hokejovej ligy? 

Po prvé si vôbec nemyslím, že KHL v súčasnej podobe je najlepšou európskou hokejovou ligou. S takouto formuláciou by mohli mať problém napríklad švédska SHL alebo švajčiarska NLA, ktoré sú mimoriadne kvalitné a náročné hokejové súťaže. Vzhľadom na súčasnú situáciu nie je otázka účasti klubov KHL v Lige majstrov na stole, CHL má inú dôležitú agendu, ktorou sa momentálne zaoberá. Tou je optimalizácia herného modelu súťaže a hracieho kalendára, aby bol ešte zaujímavejší pre fanúšikov v európskych hokejových krajinách.

Bolo by vôbec možné vziať nejaký klub z KHL vzhľadom na aktuálnu politickú situáciu na Ukrajine?

To je otázka na riadiace orgány CHL, podľa môjho názoru je to teraz absolútne vylúčené.

Stále uvažujete aj nad tým, že by áčko Slovana odišlo do zahraničnej ligy v blízkej budúcnosti?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

HC Slovan Bratislava

Hokej

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie