Denník N

Putkan nemobilizuje, on ich posiela do okupantskej vojny (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Tódová, Bella a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa I

Ruský prezident Vladimir Putin v televíznom prejave oznámil čiastočnú mobilizáciu ozbrojených síl krajiny. Cieľom je podľa neho brániť ruské územie. Okrem toho podporil plány usporiadať referendá o pristúpení štyroch okupovaných ukrajinských území Luhansk, Doneck, Cherson a Zaporižžia k Ruskej federácii. Prečo musí byť anexia území vyhlásená čo najskôr? Po prvé, situácia nie je taká, ako sa očakávalo, a po druhé, boje v týchto oblastiach by sa následne dali opísať ako „priamy ukrajinský útok na ruské územie“. Treba mať na pamäti, že už pred vojnou Rusko udeľovalo občianstvo obyvateľom okupovaných území a ruské pasy sa teraz narýchlo rozdávajú.

Ak by Putin skutočne zašiel tak ďaleko, že by tieto územia označil za ruské, nebolo by to medzinárodne uznané. Takýto krok by viedol k ešte väčšej izolácii Ruska a k ešte väčšej eskalácii konfliktu nielen na Ukrajine.

Udalosť týždňa II

Vo švédskych parlamentných voľbách tesne zvíťazil pravicový konzervatívny tábor so 176 kreslami k 173. Sociálnodemokratická predsedníčka vlády Magdalena Anderssonová sa priklonila k rezignácii napriek dobrým výsledkom svojej vlastnej strany. Obrovské zisky dosiahli pravicovo-populistickí Švédski demokrati, ktorí sa stali druhou najsilnejšou skupinou v parlamente. Švédsko ešte nikdy nezažilo predvolebnú kampaň, v ktorej by bol rasizmus taký viditeľný, autoritárske reflexy také akceptované a klamstvo také intenzívne. Toto je začiatok iného Švédska. Švédska diskusia naznačuje, kam sa uberá príbeh o európskych demokraciách: najmenším spoločným menovateľom je prisťahovalectvo. Krajná pravica pohlcuje konzervatívcov. To sa už stalo vo Francúzsku, stalo sa to práve teraz vo Švédsku a pravdepodobne sa to stane aj v Taliansku. Na ľavej strane je efekt presne opačný. Kým napravo vyhrávajú radikálnejšie strany nad konzervatívcami, naľavo vyhrávajú pragmatici nad sociálnymi demokratmi. Volebné správanie v rôznych krajinách je ovplyvnené osobnosťami, udalosťami, načasovaním, regionálnymi problémami, straníckou lojalitou a volebnými systémami. Koniec koncov, všetka politika je miestna. Krajne pravicové populistické strany sú však celoeurópskym problémom, ktorý sa týka všetkých demokratov. Spoločné a ideologické spojenia možno nájsť napríklad medzi Švédskom na ďalekom severe Európy a Talianskom na juhu pri Stredozemnom mori. V oboch sú na vzostupe radikálne pravicové strany.

Prešľap týždňa

Premiér Heger je spokojný – všetky reformy vraj vláda zrealizovala, prijíma opatrenia v zdravotníctve, aké vraj žiadna vláda za ostatných 17 rokov neurobila, na energetickú krízu sme vraj pripravení… Je fajn, že aspoň niekto je v tejto krajine spokojný.


Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Nie, Putkan nemobilizuje 300 000 Rusov do novej veľkej vlasteneckej vojny, on ich posiela na smrť do veľkej agresorskej, okupantskej, genocídnej vojny na územie nezávislej Ukrajiny.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie