Denník N

V Taliansku bude prvýkrát od druhej svetovej vojny vládnuť krajná pravica. Ako sa zmenia vzťahy s EÚ?

Meloniová počas úspešnej volebnej noci. Foto - TASR/AP
Meloniová počas úspešnej volebnej noci. Foto – TASR/AP

Meloniová a jej Bratia Talianska vyhrali voľby. Vládnuť bude s krajne pravicovým Matteom Salvinim, ktorý sa kedysi dal odfotiť v tričku s Putinovou podobizňou, a Silviom Berlusconim, ktorý o vojne na Ukrajine povedal, že Putin chcel len nahradiť Zelenského vládu „slušnými ľuďmi“.

„Počas celej kampane o nás hovorili, že z nás ide strach,“ povedala ešte pred voľbami na mítingu líderka ultrapravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová. „Bojíte sa ma?“ opýtala sa svojich podporovateľov.

Tí sa neboja. Ale Európa áno.

Meloniová, ktorá má problém s islamom, LGBT ľuďmi a interrupciami a ktorá by možno ešte aj dnes tvrdila, že Európska únia sa do suverénnych krajín nemá čo starať, ak by nepotrebovala peniaze na zotavovanie z dôsledkov pandémie, sa s najväčšou pravdepodobnosťou stane premiérkou tretej najsilnejšej európskej ekonomiky: Talianska.

Voliči v nedeľných voľbách dali podľa exit pollov jej koalícii, v ktorej sa spojila s Ligou krajne pravicového Mattea Salviniho a Forzou Italiou Putinovho kamaráta Silvia Berlusconiho, 41 až 45 percent hlasov, a tým aj väčšinu v snemovni aj senáte.

Ešte pred týždňom v televíznom rozhovore povedala, že „suverenita patrí ľuďom“ a že v Európskej únii treba „zaviesť nejaké nápravy“. Čo presne jej vláda bude pre Európu znamenať, je zatiaľ ťažké odhadnúť, ale mnohí sa spoliehajú na to, že Meloniová nebude chcieť prísť o európske peniaze na obnovu ekonomiky po pandémii covidu, a preto sa bude „správať vhodne“.

Ak nie, ako minulý štvrtok zhodnotila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, „máme nástroje“.

Chce otvárať dvere ultrapravici v Európe

Či bude Meloniová premiérkou Talianska, ešte nie je stopercentné, aj keď je to veľmi pravdepodobné. Poveriť ju musí prezident Sergio Mattarella a parlament jej musí vysloviť väčšinovú dôveru.

Ak sa to stane, Meloniová bude prvou ženou vo funkcii premiérky v Taliansku a Bratia Talianska budú prvou ultrapravicovou stranou vládnucou na Apeninskom polostrove od druhej svetovej vojny. Nielenže sa pridajú, ale postavia sa na čelo viacerých ultrapravicových európskych strán, ktorým tiež v posledných rokoch narástli preferencie. Bratia Talianska ešte pred štyrmi rokmi získali vo voľbách len štyri percentá. Teraz podľa predbežných čísiel získali 26,3 percenta.

Podobne sa vyšvihla aj španielska ultrapravicová strana Vox, ktorá je treťou najsilnejšou stranou v parlamente. Svoju kampaň pred voľbami v roku 2019 postavila na nenávisti k migrantom a sľube, že zruší zákony o rodovej rovnosti, lebo sú „diskriminačné voči jednému z pohlaví“.

Meloniová sa s lídrom Voxu Santiagom Abascalom neraz objavila na jednom pódiu a v nedávnom rozhovore pre španielsku agentúru Efe povedala, že dúfa, že víťazstvo jej strany v Taliansku „dokáže v priebehu pár mesiacov otvoriť cestu niečomu podobnému v Španielsku“.

Líderka ultrapravicových Bratov Talianska Giorgia Meloniová volila v Ríme tesne pred zatvorením volebných miestností. Foto – TASR/AP

Iné „európske hodnoty“

Meloniová mávala dobré vzťahy aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, hoci teraz tvrdí, že trochu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie