Denník N

Ako nebankovky podvádzajú pri pôžičkách (5 najčastejších zistení NBS)

NBS prvý raz kontrolovala nebankovky, výsledky zhodnotila ako „alarmujúce“.

Kontrolóri Národnej banky Slovenska (NBS) v utajení zisťovali, za akých podmienok poskytujú nebankové spoločnosti úvery a či neporušujú zákon.

Aj ich mystery shopping ukázal, že predajné praktiky nebankových spoločností sú nekalé nie zriedkavo, ale často.

NBS nespresnila, koľko a ktoré spoločnosti kontrolovala a koľko kontrol presne urobila, no má ísť o desiatky kontrol a o nebankovky s najväčším počtom klientov na trhu. Venovali sa len nebankovkám, ktoré už majú od nej licenciu. Tie sa rozdávajú podľa zákona len pár mesiacov, aktuálne ich má 22 firiem, žiadostí prišlo od 33 nebankoviek.

Na trhu aj po licenčnom procese pretrvávajú praktiky, ktoré sú neprijateľné, povedal šéf dohľadu Vladimír Dvořáček.

Výsledkom kontrol sú sankčné konania, ktoré sa môžu skončiť aj pokutami do 700-tisíc eur alebo až odobratím licencie. V ideálnom prípade urobia nebankovky nápravu tak rýchlo, že nedostanú žiadnu pokutu.

Pred čím NBS varuje ľudí, ktorí si chcú v nebankovkách požičať:

  1. Nenechajte si na ruku vyplatiť menej peňazí, ako je uvedené na zmluve o úvere: Niektoré nebankovky dávajú úvery v hotovosti, čo zákon nedovoľuje. V bankovkách potom vyplatia klientovi nižšiu sumu, ako je napísaná v zmluve o úvere. Odrátajú si napríklad poplatok za vyplatenie úveru v hotovosti alebo povedia, že je to platba za doplnkovú službu alebo prvá splátka úveru. Žiadateľ tak namiesto úveru v sume 300 eur dostane napríklad o 50 eur menej.
  2. Neuzatvárajte zmluvu o doplnkových službách: Predajca môže klienta prehovárať na takzvané doplnkové služby k úveru. Klient si zoberie úver 300 eur a zároveň podpíše doplnkovú službu za ďalších takmer 300 eur. Toľko peňazí zaplatí napríklad za to, že splátky bude platiť v hotovosti na určenom mieste a nebude ich posielať na účet. Prax je podľa NBS taká, že veľa ľudí si takýto prudko nevýhodný úver s takouto službou zoberie. Nebankovka môže tvrdiť, že bez doplnkovej služby úver poskytnúť nevie, čo nie je pravda.
  3. Nepodpisujte zmenky pri spotrebiteľskom úvere: Kontrolóri NBS zistili, že niektoré nebankovky žiadali podpísanie zmenky ako zábezpeku úveru. Spotrebiteľ sa dostáva do nevýhody, keď má problém so splácaním úveru. Na súde sa vďaka zmenke dostáva do nevýhodnejšej pozície ako bez nej.
  4. Neberte si úver, ak nemáte na jeho splatenie, aj keď vám ho núkajú: Nebankovky majú zo zákona preverovať príjem spotrebiteľa, no niektoré tak zjavne nerobia. Ak spotrebiteľ úver nespláca, nebankovka mu siahne na majetok. Kontrolóri NBS sa stretli aj s tým, že nebankovka navádzala klienta, aby uviedol vyšší príjem, ako skutočne má.
  5. Úver na súkromné účely si berte ako spotrebiteľ, nie ako podnikateľ. Na podnikateľské úvery sa nevzťahujú zákony o ochrane spotrebiteľa. Neplatí teda, že živnostník si nemôže zobrať úver ako fyzická osoba, keď peniaze potrebuje na súkromné účely, aj keď to predajca môže tvrdiť. 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie