Denník N

Komentátori Denníka N: Koalícia je z dlhodobého hľadiska mŕtva

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V parlamente sledujeme veľké zákulisné hry, hovoria komentátori a editori Denníka N a Denníka E Oliver Brunovský a Tomáš Gális.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na Slovensku začal vládnuť Boris Kollár, aspoň tak to vyzerá podľa toho, čo sa deje v parlamente. Hlasujú s ním koaliční aj opoziční poslanci, podľa toho, ako sa to Sme rodina hodí. Ako sme sa dostali do tohto štádia?

Gális: Do tohto sme sa dostali hneď po voľbách 2020, keď si Igor Matovič vybral Borisa Kollára ako hlavného spojenca vo vláde a keď SaS neuzavrela rozumné spojenectvo so Za ľudí. Boris Kollár získaval stále silnejšiu úlohu a momentálne to vrcholí tým, že raz vládne s OĽaNO a raz so Smerom.

analýzy, ktorú urobil Dušan Mikušovič, vyplýva, že so Sme rodina začali hlasovať tarabovci-kuffovci. Došlo k dohodám, ktoré ešte úplne nevidíme? 

Brunovský: To nevieme, ale vyzerá to tak. Budú sa snažiť predstierať, že k dohode nedošlo, ale dôležité budú skutočné hlasovania.

Hrozí aj to, že by mohol byť poslanec Taraba, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke fašistov, zvolený za podpredsedu Národnej rady. Ide o tajné hlasovanie a Kollár s opozíciou na to nemá dosť hlasov, to by sa však pridali aj poslankyňa Hatráková a poslanec Čepček, tak to je 76. Aké reálne to je?

Gális: Pri tajnom hlasovaní sme už videli všeličo, napríklad keď sa volil Trnka za generálneho prokurátora. Takmer prešiel. Je to veľmi reálne. Už sme tu mali všelijakých podpredsedov parlamentu – od Jána Ľuptáka po neviem koho, vždy to bola hanba. Toto by bola nielen hanba, ale nepredstaviteľná situácia, keď niekto, kto kandidoval na kandidátke extrémistickej strany, dostane takú vysokú funkciu, zvlášť, keď má za sebou troch ľudí, z toho jeden je on.

Viacerí poslanci avizujú, že to bude pre nich červená čiara, napríklad Juraj Šeliga, Tomáš Valášek, isto budú proti aj viacerí z OĽaNO. Toto nezastaví Sme rodina, aby túto dohodu uzavreli?

Brunovský: U Šeligu sme už videli postoje aj na jednu, aj na druhú stranu a nezdá sa mi, že tam je konzistentná pozícia. Stotožňujem sa s názorom, že sa to môže stať, a bola by to veľmi silná ukážka toho, kam až je táto nová väčšina schopná zájsť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie