Denník N

High 5ive: Festival Next – skúmanie zážitku z hudby v dobe mediálneho pretlaku

Blackhaine. Foto - záber z videa Minimal Violence - Mankind ;
Blackhaine. Foto – záber z videa Minimal Violence – Mankind ;

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Ostrovček medzi diaľnicami nie je miesto, kde chcete byť. Práve odtiaľ rázne repuje Blackhaine a nie je to nič veselé. Čoskoro budeme môcť tento temný hip-hop pocítiť aj naživo. Blíži sa totiž ďalšie vydanie kurzu hudobnej výchovy pre dospelých, čiže bratislavský festival Next. Slová strieľajúci Brit patrí k jeho headlinerom.

Stále bohatší a rozmanitejší program podujatia si zaslúži poklonu. Vyberám si Juliu Reidy, ktorá z gitary dostáva krajiny. Oplatí sa ponoriť do modulárneho ambientu, ktorý prinesie Heinali. Zážitok ponúkne veteránka hľadania zvukov Limpe Fuchs a jej zbierka perkusií. A kto chce, môže sa učiť písať o hudbe s Pavlom Klusákom.

Na týchto hodinách písania by sa mohlo riešiť, ako sa dnešná produkcia mimo stredných prúdov dá vôbec uchopiť slovami. Sú autentickosť a novosť vhodné kategórie? A v čom tkvie zážitok z tejto hudby v dobe mediálneho pretlaku? Festival Next na to poskytne dostatok materiálu.

*

Najprv chcel napísať severské krimi, z ktorého sa stane bestseller. Vymyslel si komisárku, ktorá mala vyšetrovať prípad na Islande. K nej sa mu pridružila postava mentálne zaostalého muža a vtedy zistil, že práve on musí byť hlavnou figúrou. Vznikla tak úplne iná kniha, ktorá si našla množstvo nadšených čitateľov. Aj u nás.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie