Denník N

Polícia robila záťahy na „Arabov“ aj spisovateľa pri bratislavskej ZOO

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

V Banskej Štiavnici a v Kremnici chodila po hoteloch a penziónoch kriminálka a pýtala sa na cudzincov. Zaujímali ich Arabi a utečenci. Českého spisovateľa zasa odviezli na políciu, keďže sa im nepozdávalo jeho ťukanie si do mobilu v okolí izraelskej ambasády.

Vetu premiéra Roberta Fica o tom, že monitorujú „každého jedného moslima, ktorý sa nachádza na území Slovenskej republiky“, začína napĺňať polícia – prinajmenšom to už platí v niektorých regiónoch.

Minimálne v dvoch turisticky príťažlivých mestách cez víkend polícia chodila po penziónoch a hoteloch a personál spovedala, či sú u nich ubytovaní cudzinci – Arabi, Sýrčania, či utečenci. Išlo o Banskú Štiavnicu a Kremnicu.

Vrahovia a znásilňovači?

Vo viacerých prípadoch nešlo o cudzineckú políciu, ktorá v ubytovacích zariadeniach niekoľkokrát do roka overuje, či im penzióny a hotely hlásia pobyt cudzincov pravdivo, ako to vyžaduje zákon. Tentokrát išlo o kriminálku a na návštevy zavítali aj v noci.

„Išlo im o to, či tu nie sú utečenci, a veľmi negatívne o nich hovorili, že sú to vrahovia, znásilňovači,“ opisuje zamestnankyňa penziónu v Kremnici. Meno zverejniť nechcela. Do penziónu prišla polícia v nedeľu dopoludnia. Na jej odpoveď, že má v penzióne len Švajčiara, zareagovali otázkou, „či nie je náhodou iného pôvodu ako Švajčiar a či nevyzeral inak“.

Do Kremnice sa chodí aj za zákazkami pre mincovňu, a tak tam hľadajú ubytovanie ľudia z Blízkeho či zo Stredného východu, ale aj z ďalších krajín Ázie.

Polícia navštívila aj ďalšie kremnické penzióny. Do niektorých ich majitelia nepustili, zvonili skoro ráno a nemali povolenia na prehliadku. „Prišli o 1.56 v noci,“ vravel majiteľ jedného z nich. Políciu pustil. Na „Arabov“ sa pýtala polícia aj v Hoteli Grand Matej v Banskej Štiavnici. Denník N kontaktoval aj tri náhodne vybrané penzióny v meste. Všetky cez víkend navštívili policajti.

„Bol tu policajt v civile. Pýtal sa ma, či tu máme ubytovaných cudzincov. Povedal som, že nie. Keď som sa ho spýtal prečo, odpovedal, že hľadajú Arabov. Vraj majú taký pokyn,“ povedal majiteľ jedného z nich. „Navštívili všetky ubytovacie zariadenia v Štiavnici,“ vravel ďalší recepčný. Policajti nemali prehľad o tom, aké hotely a penzióny v meste sú, a pýtali sa ich na cestu.

Policajné riaditeľstvo odpovedalo, že sa nejednalo sa o celoslovenskú policajnú akciu, „ale o bežný výkon služby v zmysle oprávnení dané zákonom o pobyte cudzincov“. Polícia vraj teraz  kontroluje dopravné prostriedky, ubytovacie zariadena, vlaková aj autobusové stanice „s cieľom zisťovania nelegálnych migrantov“. Nešlo teda podľa polície len o hotely či penzióny. Policajný prezident Tibor Gašpar webu aktuality.sk tvrdil, že nikto policajtom nedal pokyn hľadať Arabov ani moslimov. Išlo podľa neho o nelegálnych migrantov. „V rámci preventívnych opatrení, ktoré v súčasnosti vykonáva polícia, sa prijímajú aj kompenzačné opatrenia, ktoré určuje princíp ochrany schengenského priestoru. Ten spočíva v kontrole dopravných prostriedkov, ubytovacích zariadení, vlakových, autobusových staníc s cieľom zisťovania nelegálnych migrantov,“ povedal.

O akcii nemal informácie ani generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií Marek Harbuľák. Slovenská informačná služba už minulý týždeň zverejnila, že po teroristických útokoch v Paríži vo zvýšenej miere monitoruje osoby podozrivé z terorizmu.

Spisovateľ na polícii

Nie sú to len penzióny na strednom Slovensku, čo narazili na veľmi agilných policajtov poučených o mimoriadnych bezpečnostných opatreniach. Čudesný príbeh z Bratislavy opísal na Facebooku šéf českej Asociácie spisovateľov a laureát Ceny Európskej únie za literatúru Jan Němec, ktorý je u nás na študijnom pobyte.

Keď sa po návšteve bratislavskej ZOO prechádzal po jej okolí a zapisoval si poznámky do mobilu, zastavil ho muž v civile a pýtal si jeho občiansky preukaz alebo pas. Mal však len električenku. „Koľko takých si dokážete vyrobiť?“ opisuje spisovateľ otázky policajta, ktorý ho informoval, že je vo zvláštnej zóne. „Ešte chvíľu som protestoval, ale začal ma postrkovať okolo budovy a potom do budovy a po ceste sa zaujímal, či mám pri sebe nejakú zbraň, napríklad nožík alebo vidličku.“

V budove ho skontrolovali detektorom kovov a privolali policajnú hliadku. Prišli štyria ozbrojení policajti. Až vtedy spisovateľovi povedali, že „zvláštnou zónou“ je okolie izraelskej ambasády, ktorá je v jednej z blízkych administratívnych budov. „A čo píšete? Podávate správy o izraelskej ambasáde, čo?“ pýtali sa ho. Obviňovali ho vraj, že si ambasádu fotil, a desiatky minút sa im nedarilo overiť jeho totožnosť. To sa im podarilo, až keď ho doviezli domov a spisovateľ im občiansky preukaz ukázal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protiteroristické zákony

Slovensko

Teraz najčítanejšie