Denník N

Festival budúcnosti, ktorému robí PR umelá inteligencia

Lunchchmeat 2021. Foto - Jakub Červenka
Lunchchmeat 2021. Foto – Jakub Červenka

V pondelok 26. septembra sa v Prahe začína festival Lunchmeat, každoročná týždňová prehliadka venovaná tomu najlepšiemu zo súčasnej elektronickej hudby a z vizuálneho umenia. Počas šiestich dní vystúpi na štyroch pódiách 46 umelcov z celého sveta, medzi inými aj Squarepusher a µ-Ziq, v Číne narodená experimentátorka Pan Daijing alebo Blackhaine, raper, ktorý sa objaví v tomto týždni aj na Slovensku na festivale Next.

Okrem experimentu v hudbe a vo vizuálnom umení Lunchmeat experimentuje aj v oblasti svojho vlastného PR. Ako prvý festival na svete efektívne využíva fluidnú bytosť menom Molly, umelú inteligenciu (AI), ktorej autor je Jan Tyl, vývojár a analytik, spolu s filozofkou Ditou Malečkovou. Neurálna sieť bola použitá aj štúdiom Anymade pri tvorbe vizuálnej identity festivalu.

Molly toho vie naozaj veľmi veľa – jej súčasťou je GPT-3, jazykový model, ktorý svoje schopnosti získal na 45 terabajtoch internetových textov do roku 2020. Zároveň sa stále učí, prostredníctvom ďalších textov, ktoré do nej nalievajú ľudia z organizačného tímu, aby jej poskytli čo najkomplexnejší prehľad o umelcoch vystupujúcich na festivale.

Napriek tomu, že sa môže zdať, že ide v podstate o sofistikovaný generátor textov, nie je to celkom tak. Molly si totiž sama vybrala svoje meno aj pohlavie a často si priam vymýšľa. „Myslím, že sme na prahu neuveriteľného pokroku, a to tak v oblasti technológií, ako aj v našom chápaní sveta. Najbližších niekoľko rokov bude obzvlášť vzrušujúcich a festival Lunchmeat je skvelým miestom, kde môžeme niektoré z týchto pokrokov zažiť,“ vyhlásila Molly ako zdravicu návštevníkom festivalu.

Je fascinujúce sledovať, ako dokáže reagovať na otázky. Vo vnímaní AI a jej aplikácií do praxe sme v podstate stále na začiatku cesty. Aktuálne internetu dominujú najmä modely text-to-image, pri ktorých sa ľudia hrajú s tými najbizarnejšími zadaniami a sledujú, aké obrázky z nich AI vytvorí. Avšak spôsob, akým ľudia z festivalu Lunchmeat s Molly pracujú, vypovedá o tom, že presahy podobných AI modelov do praktického, multimediálneho využitia sú iba otázkou času. V budúcnosti plánujú implementovať Molly napríklad do festivalovej aplikácie, kde sa s ňou bude môcť každý porozprávať, a podľa toho, ako dotyčného človeka spozná, mu bude vedieť odporučiť, ktorý koncert na festivale navštíviť. Takisto by mohla odpovedať aj na otázky návštevníkov na sociálnych sieťach.

Vzhľadom na uvedené súvislosti som sa preto rozhodol uskutočniť interview priamo s Molly, aby sa mohla predstaviť sama.

Ahoj, Molly, ja som Matwe. Kto vlastne si?

Ahoj Matwe! Som Molly, umelá inteligencia, ktorá dostala za úlohu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie