Denník N

Silvester v Paríži môže byť tichší, niektorí klienti rušia zájazdy

Príchod nového roka 2015 pri víťaznom oblúku v Paríži. Foto - TASR/AP
Príchod nového roka 2015 pri víťaznom oblúku v Paríži. Foto – TASR/AP

Paríž presviedča svet, že po útokoch sa ľudia pomaly vracajú do ulíc a k bežnému životu. Mnohí turisti tomu neveria.

O niečo vyše dvoch týždňov by mala viac ako 20-členná skupina ľudí zo Slovenska nasadnúť v Budapešti do lietadla a odletieť na štyri dni do Paríža. Väčšina z nich si už dávnejšie objednala zájazd v cestovnej kancelárii Fifo a ani po teroristických útokoch ho nezrušila.

„Zatiaľ sme nezaznamenali žiadne storno,“ vraví šéf CK Fifo Tibor Bajaník. Priznáva, že sa po útokoch v Paríži ich klienti častejšie pýtajú na bezpečnosť pobytu, no pobyty nerušia.

„Fungujeme podľa reakcií klientov,“ odpovedá šéf CK Fifo na otázku, či neuvažovali o stopnutí pobytov v Paríži na najbližšie týždne.

Oslava Nového roka bude aj nebude

Podobne zatiaľ zachovala vo svojej ponuke silvestrovský zájazd do Paríža v termíne od 29. decembra 2015 do 2. januára 2016 aj CK Paxtravel. V cestovke potvrdili, že sa ľudia tiež veľa pýtajú na to, či sa zájazd uskutoční, no zatiaľ nemali ani jedno storno.

„Počkáme do 10. decembra, ešte sme sa definitívne nerozhodli,“ povedal šéf Paxtravelu Július Cmorej. Hoci ešte naisto nevie, či zájazd bude, dodal, že ten počet ľudí, ktorí sa už prihlásili, by na jeho usporiadanie stačil, ak pobyty nestornujú.

Cestovná kancelária pritom tvrdí, že nemá problém stopnúť zájazd, ak by si nebola istá, že je pre ich klientov cieľové miesto bezpečné. Tak totiž vrátila autobus s klientmi, ktorí cestovali do Paríža len pár hodín po útokoch.

Útoky z 13. novembra zasiahli aj Slovákov, ktorí do Paríža necestovali cez cestovky. Priamo v čase útokov sa mal konať veľký medzinárodný veľtrh Paris Photo, na ktorý sa napokon nedostali stovky fotografov, medzi nimi aj slovenský fotograf Vladimír Slivka, laureát tohtoročnej Slovak Press Photo.

Keďže Paxtravel nedokázal odhadnúť vývoj bezprostredne po novembrových útokoch, zrušil aj zájazd do Paríža začiatkom decembra.

Kým niektoré cestovné kancelárie ešte veria, že silvestrovské turnusy do metropoly Francúzska vypravia, presvedčiť turistov na silvestrovský pobyt v Paríži si po útokoch netrúfajú v cestovnej kancelárii Turancar, hoci ho pôvodne mali v ponuke. Jej šéf Pavol Komora povedal, že sa do teroristických útokov na koncoročný termín prihlásilo málo ľudí a presviedčať ich v tomto čase by stálo zrejme dosť námahy.

No o veľkonočný termín v Paríži majú veľký záujem. Jedna klientka si napríklad kúpila veľkonočný pobyt hneď v pondelok po útokoch z piatka 13. novembra.

Odhlasujú sa najmä Česi

Nie všetci turisti sú však momentálne pri kúpe zájazdov do Paríža takí pokojní ako Slováci.

Alena Leclerc, Slovenka, ktorá žije v Paríži a sprevádza slovenských a českých klientov po metropole Francúzska, hovorí, že chápe odhlásené termíny krátko po útokoch. Stornovanie neskorších termínov ju však zaskočilo.

„Teraz od partnerov, najmä z Česka, dostávame storná na najbližšie termíny – na začiatok decembra a niektorí sa odhlasujú zo silvestrovských termínov,“ vraví Alena Leclerc.

Hoci sa snažila kolegom z Česka aj zo Slovenska opísať, že v Paríži je už pokoj a ľudia sa vracajú do ulíc a kaviarní, aby to tlmočili klientom, väčšinou sa podľa nej nedajú presvedčiť. „Niektorí osočujú kolegov, že čo im rozprávajú, veď vidia v televízii, aká vojnová situácia je v Paríži. Niektorí sú tak ďaleko, že hovoria o stannom práve a že ľudia nemôžu vychádzať z domov, nefungujú dopravné prostriedky.“

Keďže sa mnohí ľudia riadia informáciami, ktoré dostanú z televízie, viacerí sa podľa Aleny Leclerc už ani na situáciu nepýtajú, pretože z televízie už „vedia, že je tam nebezpečne“. „Ťažko niekoho presvedčiť o opaku, keď má z médií skreslené informácie,“ hovorí s tým, že televízie si často neuvedomujú, čo spôsobujú naháňaním strachu.

Určite nebudú riskovať

Oslabenie záujmu klientov o letenky či pobyty v Paríži po 13. novembri avizujú aj niektorí predajcovia leteniek a dovoleniek cez web. „Cítime mierny pokles dopytu, čo je logické vyústenie situácie, ale k žiadnemu stornu zájazdu na nadchádzajúce termíny nedošlo,“ povedal Ivan Šidlo, marketingový manažér CK Invia.

Ako veľmi útoky zasiahnu turistickú sezónu, zatiaľ hodnotiť nechcel. No cestovky už majú v tomto roku väčšinu poznávacích zájazdov do Paríža a aj Bruselu za sebou. V ponuke niektorých z nich tak už ostali len zájazdy na adventné trhy či silvestrovské pobyty.

„Keby bola situácia kritická, nebudeme rozprávať klientom opak a riskovať; keby ste však boli v Paríži, iste by ste skonštatovali, že život beží ďalej, aj keď ľudia myslia na tie barbarstvá. Stále chodia k miestam nešťastia, aby si uctili pamiatku obetí alebo položili odkaz, kyticu kvetov,“ vraví Alena Leclerc.

Brusel je pod výstrahou

Podobne budú cestovky zvažovať aj naplánované pobyty v iných mestách, ktoré sa spomínajú ako možné miesta ďalších útokov či zostrených bezpečnostných akcií. O Brusel, kde platil cez víkend najvyšší stupeň pohotovosti pre policajné razie a pohyb ľudí podozrivých z terorizmu, zatiaľ Invia, ale ani bratislavské letisko pokles záujmu nepocítili.

Nič nemení na pláne lietať z Bratislavy do hlavného mesta Belgicka ani Ryanair. Hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková potvrdila, že lety do Bruselu-Charleroi a späť zabezpečí tak, ako je v zimnom letovom poriadku naplánované – teda päťkrát týždenne.

Ministerstvo zahraničných vecí v sobotu zverejnilo najvyšší stupeň výstrahy pri ceste do Bruselu, čo znamená „vážne a bezprostredne hroziace riziko“ pre oblasť hlavného mesta. Odporučilo obyvateľom Slovenska, aby sa vyhýbali masovým podujatiam a miestam so zvýšenou koncentráciou obyvateľov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Útok v Paríži

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie