Denník N

Putin prosí o vyjednávanie

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Vyhlásenie mobilizácie a následná výmena bojovníkov v pluku Azov. Čo stojí za Putinovými rozhodnutiami?

Autor je ukrajinský publicista, investičný bankár

Samozrejme, je úžasné, že Viktor Medvedčuk konečne urobil v živote niečo dobré. Aspoň poslúžil dobrej veci. Možno vás však prekvapí, že v jeden deň Putin daruje svojim krajným radikálom, strane vojny, darček v podobe vyhlásenia mobilizácie. A potom nám dáva hrdinov z pluku Azov, ktorí sú v Rusku démonizovaní, ako sa len dá, a považovaní za vlajkonosičov tých istých neonacistov, s ktorými Putin bojuje a za ktorých likvidáciu vyhlasuje mobilizáciu.

V skutočnosti sú to však prejavy toho istého. Putin požaduje, aby sa rokovalo.

Lenže keď s nahnevanou tvárou ohlasuje mobilizáciu a jadrové údery, keď z kolena spúšťa všelijaké referendá, zastrašuje. A hovorí, som cvok, neblufujem, radšej so mnou rokujte. V opačnom prípade, a všetci propagandisti to vedia, dôjde k jadrovému útoku a apokalypse. Zvyšuje stávky, aby zastrašil a prinútil sadnúť si s ním za rokovací stôl. Tvrdí, že Rusko nemôže prehrať. Je to jednoducho fyzikálny zákon. Nemôže.

Rovnaké signály vysielajú všetci jeho podporovatelia. Tak ako predtým hovorili, že Ukrajina prehrá (kapitulujme skôr, písali Putinovi priatelia v nemeckej tlači), potom tvrdili, že Ukrajina nemôže neprehrať (mali by sme hľadať kompromis, hovorili iní priatelia), a potom prešli na tému, že Ukrajina nemôže vyhrať. Teraz tvrdia, že ak Ukrajina zvíťazí, svet zahynie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie