Denník N

Je zle, ale skúsme sa ešte vzchopiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

O Slovensku rozhodujú politici, ale zachraňujú ho občania, keď je v krajine zle.

Autor je bývalý predseda SNR

Niekedy v roku 1991 ma ako predsedu SNR navštívila delegácia Matice slovenskej. Roman Kaliský, ktorý bol jej členom, mi odrazu povedal, aby som sa postavil na čelo pohybu, ktorý by viedol k vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Odpovedal som, že podľa prieskumov verejnej mienky väčšina obyvateľstva je proti rozdeleniu ČSFR. On na to, že Slováci potrebujú, aby im niekto zavelil, a potom sa pridajú a stotožnia s novou situáciou.

Roman Kaliský mal historickú pravdu. V prelomové dni v októbri 1918 väčšina Slovákov zrejme ani nevedela, že už patria do novovzniknutej Československej republiky. 14. marca 1939 sa Jozef Tiso vrátil od Adolfa Hitlera do Bratislavy, predniesol svoj prejav pred Slovenským snemom a z večera na ráno vznikol samostatný Slovenský štát. A rovnako to bolo pred tridsiatimi rokmi, na jeseň 1992. HZDS, ktoré nemalo vo volebnom programe vznik samostatnej Slovenskej republiky, sa stalo odrazu lídrom rozdelenia ČSFR. Za Slovákov teda v historických chvíľach rozhodovali vždy politici.

To, že politici rozhodujú v rozhodujúcich chvíľach o budúcnosti krajín, má pre svoju rýchlosť svoje výhody, na druhej strane o to viac tieto rozhodnutia overuje čas.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie