Denník N

Architekt z Nového bývania: Sedačku môžete kedykoľvek vymeniť na rozdiel od podlahy. Na poctivých materiáloch sa neoplatí šetriť

Balázs Füzék. Foto N – Vladimír Šimíček
Balázs Füzék. Foto N – Vladimír Šimíček

Balázs Füzék v rámci relácie Nové bývanie televízie Joj ukazuje, ako sa dajú pretvoriť interiéry domov a bytov. „Nie som fanúšikom bláznovstiev, neodporúčam veci, ktoré by som si sám nedal do bytu,“ hovorí architekt. Dobrá rekonštrukcia je podľa neho citlivá, na nič sa nehrá a zbytočne nekričí. Žiarivé farby tak na fasádach nemajú miesto.

V rozhovore okrem iného hovorí aj o tom:

  • prečo kuchynský ostrovček nemusí byť vždy dobrým riešením;
  • čo by poradil ľuďom, ktorí plánujú prerábku svojho domu;
  • s akými chybami sa najčastejšie stretáva pri rekonštrukciách;
  • ako jeho prácu ovplyvnila pandémia a vojna na Ukrajine;
  • či sú budúcnosťou kancelárie, ktoré budú vyzerať ako obývačky.

Súčasťou Nového bývania ste už viac ako sedem rokov. Čo ste pre reláciu navrhovali naposledy?

Vždy to máme tak o mesiac až dva predrobené v porovnaní s tým, čo sa vysiela. V televízii bol naposledy rodinný dom pri Dunajskej Strede, ja som bol naposledy prezentovať taký malý milý byt v Prievidzi a najbližšie ma čaká ďalší dom v Nitre.

Pri príprave návrhov sa striedate s ďalšími troma architektmi a dizajnérmi. Ako ste sa k tomu dostali vy?

Pôvodne sme boli traja (okrem Balázsa Füzéka Lucia Ortutová a Silvia Brna – pozn. red.), neskôr sa k nám pridal Miško Skrak, ktorý pôvodne robil Nové bývanie Dizajn. Sme tak vyrovnaní: dve ženy a dvaja muži.

Mal som šťastie, do relácie som sa dostal cez Silviu Brnu. V tom čase boli už vybrané dve ženy a hľadali mužov. Pôvodne som do toho ani nechcel ísť pre obavy z hovoreného prejavu, ale potom som si povedal, že to skúsim. Jeden vtedajší dramaturg mi po castingu povedal, že so svojím prízvukom by som si skôr uškodil, ako pomohol, tak sme to nechali tak. Bol som však rád, že som to skúsil.

O dva týždne neskôr sa dramaturg zmenil a tomu novému som sa pozdával. Navrhol, aby sme to raz skúsili. A tak sme to skúsili a odvtedy som tam.

Maďarský prízvuk možno bral ako vítanú inakosť.

Áno, možno trochu ako takú exotiku.

Návrh interiéru. Vizualizácia – GRUP architects
Návrh interiéru. Vizualizácia – GRUP architects
Návrh interiéru. Vizualizácia – GRUP architects

V rámci zadania dostávate vždy len tri indície a stručnú informáciu o tom, o akých ľudí ide. Dá sa nájsť niečo, čo ich spája?

Spája ich zvedavosť, ľudia pritom zbierajú nápady a inšpiráciu, veľmi zriedka sa stáva, že sa návrh, ktorý v rámci relácie pripravujeme, aj zrealizuje.

Snažím sa robiť kvalitné veci, nerobím tam žiadne fantazmagórie. Nechcem z dvojizbového bytu spraviť trojizbák s veľkými šatníkmi, hoci papier by to zniesol, vždy rozmýšľam racionálne a pristupujem k tomu profesionálne. Nesnažím sa prerábať za každú cenu, snažím sa robiť to čo najjednoduchšie.

Myslela som skôr z hľadiska požiadaviek, napríklad či každý hovorí, že chce veľa úložných priestorov…

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Rozhovory

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie