Denník N

Odborník z Extrémnych premien: Šalát ako hlavné jedlo? Prvé týždne zakázané, schudli aj s hamburgerom

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Účastníci v relácii niekedy chudnú až dve kilá týždenne. V skutočnosti je lepšie, keď chudneme menej a dlhšie.

Televízia Markíza vysiela už štvrtú sériu Extrémnych premien, aj keď podľa odhadov si zdravší životný štýl udrží iba 20 percent účastníkov. Toto číslo je však vyššie než mimo šou v bežnej populácii.

Niektorí ľudia sa do relácie hlásia opakovane.

Kým v šou sa kladie dôraz hlavne na pohyb a príbeh, mimo kamier sa snažia budovať pozitívny vzťah k normálnemu jedlu a zmeniť ich mentálne nastavenie, pretože zhodiť 60 kíl nestačí.

Pre účastníkov je potom príjemné zistenie, že im niekto v tréningovom kempe, kde trávia úvodné týždne, nachystá hamburger a bryndzové halušky.

„Nevidíme dôvod nedať im rezeň – musia pochopiť, že dôležité je množstvo a frekvencia,“ vysvetľuje odborník na výživu Michal Páleník, ktorý má v šou na starosti jedálničky účastníkov.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa chudne s hamburgerom a bryndzovými haluškami,
  • či je chudnutie v Extrémnych premenách bezpečné,
  • kto pomôže morbídne obéznemu mimo kamier,
  • ako veľmi si obézny človek skracuje život.

V Extrémnych premenách účastníkov učíte, ako sa správne stravovať, lenže ste tam iba krátko a trochu sa zdá, že strava nie je taká dôležitá. Podľa toho, čo vidíme na obrazovkách, sa dôraz kladie skôr na pohyb a príbeh. 

Strava je jeden z najkľúčovejších faktorov pri nadváhe a obezite. Musíme si uvedomiť, že hlavne na začiatku chudnutia sú možnosti pohybovej aktivity značne obmedzené.

Veľa vecí je nastavených dramaturgiou. Relácia má svoje kontúry, v ktorých sa musí pohybovať. Z toho dôvodu sa pred kamerami kladie väčší dôraz na pohyb. Dokáže to vzbudiť emóciu, pretože účastníkov ukazuje v situáciách, kde musia čeliť fyzickým problémom a prekonávať sa.

Naopak, strava je niečo, čo si potrebujeme vštepovať dlhodobo a riešiť denne v pozadí. Nevyvoláva to teda priamo veľkú emóciu na kameru. Relácia musí byť pre ľudí zaujímavá aj z emočného hľadiska, nielen z odborného.

V druhej epizóde vystupuje Soňa, ktorá má v prvej fáze chudnutia bryndzové halušky a hamburger. Môžu morbídne obézni pacienti schudnúť aj pri takejto strave?

Áno, pokiaľ

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Chudnutie

Športová veda

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie