Denník N

Martina Růžičková: Veľký Krtíš vytvoril segregovanú bytovku, teraz nájomníkov vyhadzuje na ulicu

Martina Růžičková a plesne v bytovom dome vo Veľkom Krtíši. Foto - Martina Růžičková
Martina Růžičková a plesne v bytovom dome vo Veľkom Krtíši. Foto – Martina Růžičková

Mesto dalo pred zimou 2020 nájomníkom mesiac na vysťahovanie bez náhrady. Keď sa bránili, zažalovalo ich, vyplo im kúrenie aj dodávku vody. Skupina odborníkov po dvojročnom výskume na mieste tvrdí, že mesto zlyhalo a o riešenia nemá záujem, hoci prehráva aj súdy.

Martina Růžičková je rodáčka z Veľkého Krtíša, ktorá vyštudovala vysokú školu v Brne. V rodnom meste sa so širším expertným tímom začala v roku 2020 zaoberať problémom segregovaného bytového domu, z ktorého vedenie mesta chcelo vysťahovať nájomníkov bez poskytnutia náhradného bývania. Okrem sociálnej a právnej pomoci ľuďom v teréne o tomto projekte vznikla aj kniha nazvaná Mesto pre všetkých?

O rozhovor k téme sme požiadali aj primátora Veľkého Krtíša Dalibora Surkoša. Súhlasil a prinesieme ho v najbližšom čase.

Kedy ste sa vážnejšie začali zaujímať o bytovku na Železničnej ulici vo Veľkom Krtíši, ktorá je známa pod neformálnym názvom Žlťák? Dlhé roky ju obývajú ľudia na okraji spoločnosti.

Začala som s tým už v roku 2018, rozšírený tím nastúpil v roku 2020. Zaujalo ma, že mesto dosť nepekne pristupuje k istej časti svojich občanov.

Mesto daný bytový dom začalo prevádzkovať ako mestské nájomné bývanie v roku 1997. Poskytovalo sa tam náhradné bývanie pre osoby, ktoré mali dlhy na nájomnom. Zároveň bytovka slúžila aj na klasické nájomné bývanie, ktoré schvaľovala mestská komisia. Fungovalo to tak, že potenciálny nájomník si podal žiadosť na mestskom úrade, a ak prešiel komisiou, dostal byt.

Prihlásiť sa teda mohol každý?

Áno, ale vzhľadom na štandard bývania, ktorý tam bol od začiatku nastavený, bytovku vždy obývali najzraniteľnejší ľudia. Byty sú malometrážne a mesto tak postupne vybudovalo segregovanú komunitu. Za socializmu to bola robotnícka ubytovňa, potom tam sídlil daňový úrad, nakoniec sa priestory rekonštruovali na byty. Najvyššie poschodie je už dlhšie uzavreté.

Pred zimou 2020 zrazu mesto nájomníkom neobnovilo zmluvy. Oznámilo im, že majú mesiac na vysťahovanie. Koľko ľudí tam vtedy bývalo?

Okolo 120, z toho 70 detí. Najhoršie je, že tí ľudia vždy dostávali zmluvy len na tri mesiace, ktoré sa následne obnovovali. V niektorých prípadoch to takto fungovalo aj viac ako desať rokov. Čosi také je už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie