Denník N

Deväť dobrých správ, ktoré sme si pre parížske útoky nevšimli

Útoky v Paríži z piatka trinásteho zahltili spravodajstvo. Za posledný týždeň však prichádzali aj dobré správy, ktoré si treba pripomenúť.

1. Prvé manželstvá homosexuálov v Írsku

Homosexuáli sa v Írsku môžu sobášiť od 15. novembra. Deje sa tak šesť mesiacov po historickom rozhodnutí, po ktorom sa Írsko stalo prvou krajinou na svete, kde tento zákon prijali na základe referenda. Stalo sa tak v tradične katolíckej krajine, kde bola do roku 1993 homosexualita trestná. V Portugalsku zas parlament schválil zákon, ktorý umožňuje partnerom rovnakého pohlavia legálne si adoptovať deti a povoľuje lesbám možnosť lekársky asistovaného oplodnenia.

Manželstvá rovnakého pohlavia sú možné už aj v Írsku. Foto - TASR/AP
Manželstvá rovnakého pohlavia sú možné už aj v Írsku. Foto – TASR/AP

2. Vyliečili posledný prípad eboly v Guinei

Trojtýždňové dievčatko, ktorého matka zomrela, bolo vyliečené z eboly. Potvrdili to dva testy, ktoré boli negatívne. Dievčatko bolo posledným nakazeným. Epidémia eboly v západnej Afrike zabila viac ako 11-tisíc ľudí z viac ako 29-tisíc nakazených. Ľudia zomierali najmä v troch krajinách – v Guinei, kde ebola vypukla v decembri 2013, v Sierra Leone a Libérii.

V Sierra Leone oslavujú koniec epidémie eboly. Foto – TASR/AP

3. Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip oslávili 68. výročie svadby

Britská kráľovná je tiež najdlhšie žijúcim britským monarchom a momentálne najstaršou vládnucou hlavou štátu na svete. Spolu s manželom majú štyri deti a osem vnúčat.

Britská kráľovná sa vydávala pred 68 rokmi. Foto – TASR/AP

4. Madrid chce zlepšiť ovzdušie

Úrady v španielskej metropole zakázali parkovanie na ulici v centre pre neobyvateľov mesta a znížili najvyššiu povolenú rýchlosť na prístupových hlavných cestách. Radnica vyzvala ľudí, aby radšej využívali verejnú dopravu, a informovala tiež, že poskytnú autobusové služby navyše.

Madrid bojuje so silným znečistením. Foto – TASR/AP

5. Vo Švajčiarsku našli historický poklad

Vo višňovom sade na severe Švajčiarska objavil farmár poklad – viac ako štyritisíc mincí z obdobia Rímskej ríše. Mince sú vo výbornom stave, ich nápisy sú veľmi dobre čitateľné.

Mince sa ukrývali vo višňovom sade. Foto – TASR/AP

6. Šimpanzy už v USA nebudú testovať

Šimpanzy už nebudú slúžiť na výskumy, rozhodla o tom vláda v USA. Zvieratá, ktoré majú k ľuďom najbližšie s viac ako 98 percentami spoločných génov, zapísali na zoznam ohrozených druhov.

Šimpanzy pridali na zoznam ohrozených druhov. Foto – TASR/AP

7. Panda na slobode

Hua Jiao, dvojročná panda, sa dostala do voľnej prírody v rámci prírodnej rezervácie Liziping v provincii S‘-čchuan. V roku 2012 už prepustili pandu rovnakých rodičov do tejto oblasti, pretože je to prirodzené prostredie tohto druhu.

Panda Hua Jiao je už na slobode. Foto – TASR/AP

8. Na známkach bude Muchov obraz a Jurkovičov dom

Na dvoch nových známkach Slovenskej pošty bude obraz maliara Alfonsa Muchu z hotela Thermia Palace v Piešťanoch a na druhej bude Spolkový dom Dušana Jurkoviča v Skalici.

Jurkovičov dom na známke. Foto – TASR

9. Zrenovovali drevené marionety

Obci Podhorie pri Banskej Štiavnici sa podarilo zrenovovať drevené marionety. Tie obci pripomínajú, že tu kedysi pôsobilo bábkové divadlo. Drevené marionety z divadelnej hry Jánošík a jutové bábky z hier Nič a Margita a Besná obec vystavuje v priestoroch miestneho amfiteátra. Na obnovu však čakajú aj ďalšie, ktoré sú zatiaľ umiestnené v miestnom ľudovom múzeu.

Marionety z bábkovej inscenácie Jánošík. Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie