Denník N

Babiš sa raduje, sociálna demokracia prepadla. Víťazi a porazení českých komunálnych a senátnych volieb

Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Česi cez víkend volili v lokálnych voľbách aj v prvom kole senátnych volieb. Prinášame prehľad, ako sa darilo stranám.

Víťazi

Hnutie ANO v senátnych voľbách

Hnutie ANO má za sebou najúspešnejšie prvé kolo senátnych volieb, v ktorých sa pred rokom 2022 zúčastnilo päťkrát, ale až na rok 2012 vždy v úlohe vládnej strany. Tento rok už v prvom kole získalo jedného senátora – Ladislava Václavca v Bruntáli. Ďalších sedemnásť kandidátov hnutia postupuje do druhého kola.

Nikdy predtým ANO v prvom kole senátnych volieb také úspešné nebolo, jeho postupujúci kandidáti navyše v priemere získali 26,8 percenta hlasov, to je tiež najviac v histórii a pre ANO je to prísľub šance na slušný úspech v druhom kole.

Istou optikou sa však dajú medzi víťazov volieb, hoci je to teraz ešte predčasné, počítať aj strany koalície Spolu. Úspech v dvadsiatich senátnych obvodoch (18 postupujúcich, v prvom kole zvolený menovec premiéra Petr Fiala v Ústí nad Orlicí a Jiří Růžička v Prahe 6) dáva vládnej koalícii nádej, že dosiaľ veľmi silná väčšina senátorov vládnych strán neutrpí v druhom kole senátnych volieb zásadnú stratu.

Populistické a antisystémové hnutia

Posilnenie a čiastkové úspechy môžu sláviť aj populistické a antisystémové hnutia, či už parlamentné SPD, alebo rôzne subjekty, ktoré vzišli z demonštrácií proti pandemickým opatreniam a nedávnych protestov proti zdražovaniu energií a vládnej pomoci Ukrajine.

SPD tesne prenikla do pražského zastupiteľstva, v ktorom zasadne po prvý raz. Vo väčšine ostatných krajských miest získalo zoskupenie Tomia Okamuru – niekde v spojení s Trikolorou – okolo desiatich percent a etablovalo sa ako relevantná politická sila aj na tejto úrovni. Navyše Okamurova kandidátka v jednom obvode prenikla aj do druhého kola súboja o senát – v Karlových Varoch uspela Eva Chromcová.

Práve v senátnych bojoch anticovidová a protivládna protestná scéna takisto slávila úspechy. V Kroměříži

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie