Denník N

Vývoj bojov (214. deň): Ruské letectvo chcelo zastaviť ukrajinské útoky, ale zažilo čierny víkend

Ukrajinský vojak si prezerá trosky ruského lietadla Su-25. Foto - TASR/AP
Ukrajinský vojak si prezerá trosky ruského lietadla Su-25. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ukrajina postupuje na východ od Oskilu.
  • Prečo ruské letectvo utrpelo počas víkendu ťažké straty a prečo je dôležité, kde sa to stalo.
  • Odesa čelí ofenzíve dronov, spôsobujú vážne škody.
  • Mapa dňa – boje na východ od Oskilu + kde sa protestovalo proti mobilizácii.
  • Videá dňa – letecká vojna nad Ukrajinou. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 25. septembra. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Prečo ruské letectvo utrpelo počas víkendu ťažké straty a prečo je dôležité, kde sa to stalo. Tempo, akým ruská armáda prichádza o moderné a drahé lietadlá, je stále prekvapujúco vysoké. Ukrajinci hlásili, že v sobotu Rusom zostrelili jedno Su-34, dve Su-30 a jedno Su-25. O ďalšie lietadlo a štyri vrtuľníky údajne prišli v nedeľu.

Samozrejme, o niektorých nárokovaných stratách chýbajú dôkazy. Ak padne lietadlo za nepriateľské línie, dá sa zostrel zväčša potvrdiť, až keď nepriateľ ustúpi. To bol aj prípad Su-30SM, ktoré Ukrajinci nedávno objavili pri Iziume aj s utajovaným zariadením.

Lenže tentoraz sú pri niektorých víkendových zostreloch dôkazy nepopierateľné už teraz.

Postupne si ich ukážeme aj s vysvetlením, prečo sú zostrely aj najmodernejších lietadiel také časté a prečo v tomto prípade treba venovať pozornosť aj miestu, kde k zostrelom došlo. Priamo totiž súvisí s prebiehajúcou ukrajinskou ofenzívou, ktorej sa venuje časť dnešného vývoja bojov o operáciách pri Oskile.

Prvé video ukazuje zostrel viacúčelového lietadla Su-30SM. Tento dvojmiestny typ sa používa hlavne ako útočné lietadlo na údery proti pozemným cieľom, ale dokáže viesť aj vzdušný boj.

Tento konkrétny kus vysokou rýchlosťou prelietaval nízko nad bojiskom, keď ho Ukrajinci zostrelili veľmi pravdepodobne prenosnou z ramena odpaľovanou raketou zem – vzduch. Zásah je zreteľný v deviatej sekunde záznamu, v šestnástej už lietadlo exploduje na zemi. Posádka mala na záchranu extrémne krátky čas, napriek tomu prežila. V 13. sekunde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie